Pilonul II – Administratorii ameninţă cu o ripostă dură în cazul îngheţării contribuţiei la 2%

Proiectul de buget pe 2009 trimis sâmbătă partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut în acest an.

Guvernul şi-a însuşit, astfel, propunerea sindicatelor, care doreau susţinerea bugetului public de pensii.

Potrivit legii, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contribuţie la sistemul pensiilor obligatorii creşte anual cu 0,5%, până ajunge la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.

"Blocarea contribuţiei în 2009 la nivelul de 2%, când legea prevede 2,5%, este un atentat la dreptul de proprietate pentru cei peste 4 milioane de români care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) şi care şi-au pus speranţa în acest sistem pentru a-şi asigura o pensie decentă", a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ, într-un comunicat transmis duminică.

El a explicat că participanţii vor pierde în total peste 80 de milioane de euro din banii de pensie în acest an, "bani care azi vor fi irosiţi cu măsuri populiste", dacă această decizie politică va fi luată de către actualul Guvern.

"Cei mai vehemenţi ar trebui să fie acum cei peste 4 milioane de tineri, cărora prin această măsură li se bagă efectiv mâna în buzunare", a mai spus preşedintele APAPR.

O astfel de decizie înseamnă "un atentat la un drept câştigat de proprietate" asupra acestor contribuţii, potrivit APAPR.

"Măsura amanetează viitorul actualei generaţii de salariaţi, sacrificând interesele a peste 4 milioane de români pe altarul unor interese politice de moment, încercând să acopere grave erori în administrarea banului public făcute până astăzi de către clasa politică", a adăugat preşedintele APAPR.

Măsura de îngheţare a contribuţiilor pe 2009 atacă direct dreptul tinerilor de azi de a avea o pensie decentă mâine, se mai arată în comunicat.

Ripostă dură pe plan internaţional

APAPR a precizat că va trimite luni scrisori oficiale de protest împotriva acestei măsuri către toţi oficialii guvernamentali responsabili, se arată în comunicat.

Întrucât propunerea de îngheţare a contribuţiilor afectează interesele administratorilor, Asociaţia anunţă măsuri de protest pe plan internaţional cu privire la această măsură.

"APAPR va riposta dur, pe plan internaţional, la o eventuală decizie de îngheţare a contribuţiei la 2% anul acesta. Măsura afectează planurile de afaceri ale unor mari companii financiare internaţionale, care au investit peste jumătate de miliard de euro în România în ultimii doi ani numai pentru sistemul de pensii private obligatorii", a menţionat Andănuţ.

Asociaţia arată că instabilitatea şi lipsa de predictibilitate a sistemului legislativ românesc va aduce din nou grave prejudicii de imagine României şi ar putea avea ca efect alungarea potenţialilor investitori internaţionali pe termen lung.

"Oare sindicatele sau decidenţii politici i-au întrebat pe tinerii din România dacă vor să-şi sacrifice viitorul şi să participe la această chetă naţională pentru a finanţa risipa şi a acoperi găurile din buget?", a adăugat Andănuţ.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed