Pizza fără roșii în restaurantele din Marea Britanie din cauza preţurilor sufocante

Preţul roşiilor a crescut. Şi la noi, dar şi în Marea Britanie. Iar acest lucru a dus la o situaţie neaşteptată când vine vorba despre restaurante. Din cauza preţurilor uriaşe la legume şi fructe, restaurantele italieneşti trebuie să facă compromisuri. 

Sosul de roşii gustos, atent pregătit, care era întins generos ca bază pe blatul pufos, va dipărea. Margherita, Quattro Stagioni, Capricciosa, toate vor intra în meniu sub versiuni albe. Preţul roşiilor a crescut de patru ori în ultimul an şi a ajuns de la 5 lire, adică 28 de lei/kg, la 20 de lire, adică peste 100 de lei/kg. 

Nici conservele de roşii nu par să fie o soluţie, pentru că preţul acestora poate să ajungă chiar şi la 30 de lire – undeva la 160 de lei. 

Restaurantele cu specific italienesc din Marea Britanie trebuie să raționalizeze roșiile, să mărească prețurile și, în unele cazuri, să elimine complet pomodoro-ul din meniurile lor. Roșiile sunt printre alimentele cel mai grav afectate de penuria de fructe și legume din Marea Britanie, care a lăsat rafturile supermarketurilor goale. Guvernul a dat vina pe vremea rea ​​din sudul Europei și nordul Africii. Prețurile ridicate ale energiei electrice au afectat, de asemenea, livrările de produse cultivate în sere.

Enzo Oliveri, președintele FIC UK (Federazione Italiana Cuochi UK), a declarat că, în urma problemelor legate de creșterea costurilor și de Brexit, acum a fost o perioadă foarte dificilă pentru restaurante: ”Nu văd luminiţa de la capătul tunelului!”  Oliveri lucrează cu furnizorii de roșii pentru a asigura cantități de conserve și roșii zdrobite de înaltă calitate, dar și aceștia se confruntă cu lipsuri.

Unele restaurante se adaptează prin schimbarea meniurilor și, în schimb, oferind pizza ”albe” fără roșii și mâncăruri din paste. Bucătarii folosesc brânzeturi precum ricotta sau legume, inclusiv dovlecei sau vinete, ca bază și pentru a îngroșa sosurile. ”Pizza albă, sosuri albe pentru paste sau mai puțin roșii. Facem din asta o tendință pentru că prețurile cresc și din cauza penuriei.”

Proprietarii de restaurante sunt îngrijorați pentru viitorul lor. Antonio Alderuccio, de la restaurantul vegetarian Plant Club din Londra, a declarat că prețurile la roşii pasate a crescut cu 70% în ultimul an. ”Prețul la roșii crește vertiginos în acest moment.”

Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat săptămâna trecută că Regatul Unit are un ”lanț de aprovizionare cu alimente foarte rezistent și este bine echipat pentru a face față perturbărilor”. Un purtător de cuvânt a spus că este în ”contact strâns cu furnizorii, care sunt convinşi că problemele actuale legate de disponibilitatea anumitor fructe și legume au fost cauzate în principal de vremea nefavorabilă din Spania și Africa de Nord”.

De asemenea, autorităţile vor intra la discuţii cu reprezentanţii supermarketurilor despre cum să contribuie la revenirea la normal, conform The Guardian

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed