Planul care va băga în faliment ”căldura Capitalei”

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, producătorul de căldură al Capitalei, susține c ă în luna iulie 2019, RADET a solicitat Primăriei Municipiului București (PMB) acordarea subvenției doar pentru cantitatea de 36.831,708 Gcal, dintr-un total de 115.339 Gcal livrate de
ELCEN care ar fi trebuit să ajungă la populație. Asta înseamnă plata pentru doar 32% din energia termică livrată de ELCEN.

Analizând aceste date, oficialii administratorului judiciar susțin că există suspiciuni rezonabile cu privire la existenta a cel puțin două situații, și anume:
⁃       RADET a solicitat pentru distribuția către populație o cantitate mai mare decât cea necesară, comercializând energia termică suplimentară către alți clienți, la prețuri mai mari, înregistrând venituri în contabilitate și asumându-și de la început plata parțială a facturilor
ELCEN și afectarea situației economice a acesteia.
⁃       RADET urmează să solicite sau a solicitat PMB și diferența de plată, pentru acoperirea costurilor întregii cantități de 115.339 Gcal livrate de ELCEN și distribuite de RADET, însă nu cu titlul de subvenție.

Astfel, sumele primite de la PMB fără titlu de subvenție pot fi utilizate în alte scopuri, în condițiile în care subvenția pentru căldură urma să fie depozitată într-un cont escrow aflat la dispoziția ELCEN și nu poate fi utilizată decât exclusiv pentru plata agentului termic livrat de ELCEN, afirmă cei de la Sierra Quadrant.

”Prin aceste artificii contabile și de raportare, RADET poate acumula în continuare datorii către ELCEN, mizând pe faptul că ELCEN nu va sista livrarea apei calde în sezonul rece. Totodată, RADET poate utiliza sumele care ar fi trebuit să fie plătite de PMB în contul subvenției fie
pentru diminuarea artificială a pierderilor, pe seama destabilizării ELCEN, fie pentru achiziții de servicii și bunuri (fără un calcul economic justificativ) care vor adânci dezastrul financiar care a condus oricum la intrarea în faliment.  În ambele scenarii sau în oricare alt scenariu care a dus la solicitarea subvenției pentru doar 32% din energia termică primită, situația economică a ELCEN a fost grav prejudiciată, motiv pentru care vom sesiza instituțiile statului care au atribuții în acest sens”, susțin reprezentanții administratorului judiciar al ELCEN.

„Ne aflăm deja în zona unui plan bine conturat pentru a băga și ELCEN în faliment. Mie îmi vine greu să cred că RADET face toate aceste lucruri fără știrea PMB. În plus, așa cum știe deja toată lumea, PMB refuzat constant să plătească subvenția, chiar și atunci când este solicitată
întreaga subvenție datorată. Sper ca instituțiile statului să își facă datoria, după ce le vom
informa, iar cei responsabili să plătească. Vorbim despre un sistem de importanță strategică, a cărui subminare are încadrări clare în lege”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

 

Pentru 1,2 milioane de bucureșteni, cei racordați la RADET, iarna lui 2019 se anunță a fi una plină de provocări. Vor avea apă caldă și mai ales căldură, așa cum promit autoritățile? O întrebare la care răspunsul este greu de dat, având în vedere starea critică în care se află rețeaua de termoficare și diferendul în justiție pe seama datoriilor neachitate, între RADET și ELCEN.  Dincolo de asigurările edililor, de promisiunile cu iz electoral, singura șansă ca bucureștenii să nu tremure de frig este ca noul guvern să treacă problema RADET pe lista priorităților, afirmă analiștii de la Frames, într-o radiografie a situației din sistemul de termoficare al Bucureștiului.

 

,,Iarna nu-i ca vara’’. O expresie a unui personaj politic care a condus destinele Capitalei o bună perioadă de timp și de care bucureștenii își aduc aminte cu teamă, în fiecare iarnă. Iarna lui 2019 se anunță a fi una extrem de dificilă. Dincolo de prognozele meteo alarmiste, marea problemă o reprezintă rețeaua de termoficare care a ajuns la un nivel de degradare fără precedent în ultimii 30 de ani. A doua cea mai extinsă rețea de termoficare urbană din lume, după Moscova, cu peste 950 de kilometri de rețea primară, 2.900 km de rețea secundară și peste 1.000 de puncte și module termice, se află în prezent într-o situație critică. Potrivit analizei Frames, mai mult de 80%  din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani și trebuiau, de acum 10 ani, să fie înlocuite.  Astfel s-a ajuns ca, aproape zilnic, multe dintre ele să crape, iar răcirea vremii și începerea furnizării căldurii vor accentua acest fenomen. ,,Iarna trecută au fost peste 3500 de avarii și zeci de mii de bucureșteni au înghețat în case. În condițiile unei subfinanțări cronice, cei de la RADET abia dacă au reușit în acest an să schimbe câteva dintre conducte și să repare o parte din rețea. O parte infimă, de numai câteva procente’’, arată analiza Frames.

 

O dovadă că rețeaua de termoficare a ajuns într-un punct critic o reprezintă situația apei de adaos, cea care asigură presiunea necesară pentru ca apa caldă și căldura să ajungă în apartamentele bucureștenilor.

 

ELCEN a ajuns în situația de a pompa aproape 2000 de tone/oră, în condițiile în care în 2016 cantitatea nu depășea 1200 de tone. În 2017, pentru a menține presiunea în conducte, ELCEN a crescut nivelul la 1600 de tone, iar în 2018 s-a ajuns la 2000 de tone.

 

Statisticile ELCEN arată că presiunea din conductele tur în sezonul de iarnă a scăzut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari și debitul de apă de adaos a crescut progresiv de la valori de 800 t/h la 2600 t/h. Creșterea volumului de apă de adaos atrage o degradare și mai mare a rețelei de termoficare, pentru că vine însoțită de reactivi chimici care corodează conductele și limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore. ,,Funcționarea în aceste condiții produce efecte distructive asupra agregatelor producătoare, în special asupra CAF-urilor, conducând la indisponibilizări repetate a acestora cu efecte negative asupra alimentării cu energie termică a consumatorilor și limitează debitele de agent termic livrate”, declara recent, Claudiu Crețu, administrator special al ELCEN.

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed