PLANUL României dacă rușii ne vor tăia gazele

România ar bâjbâi după soluții de moment în eventualitatea în care Rusia ar opri, începând cu 1 ianuarie 2020, livrările de gaze prin Ucraina, așa cum amenință. Practic, autoritățile române nu sunt pregătite pentru o astfel de situație. Cel puțin așa reiese din răspunsul primit de Cristină Prună, deputat USR, în urma unei întrebări adresate, pe acestă temă, Ministerului Energiei.

 

Producția internă de gaze acoperă în jur de 85% din necesarul de consum. Pe timpul iernii, consumul este mult mai ridicat decât în restul anului, iar nevoia de importuri crește. De aceea, România ar trebui să fie bine pregătită pentru acoperirea necesarului de consum, în eventualitatea sistării livrărilor de gaze de către Rusia. De exemplu, în sezonul de iarnă 2017-2018, o iarnă obișnuită, consumul de gaze a fost de circa 7,7 miliarde mc, din care 1,2 miliarde mc au provenit din import.

 

Ce spune mai exact Ministerul Energiei? În cazul sistării livrărilor de gaze din Rusia via Ucraina, există următoarele posibilități de acoperire a consumului intern.

1. Activarea eventualelor capacități de producție, nerentabile în condiții normale. Bineînțeles, pe cheltuiala companiilor. Ar fi costurile de repornire, plus cheltuielile cu funcționarea unor sonde nerentabile.
2. Majorarea volumelor înmagazinate în depozitele subterane și majorarea volumelor extrase din depozite. O astfel de măsură trebuie gândită din timp, înmagazinarea trebuie pregătită cu câteva luni înainte, iar pentru majorarea volumelor extrase trebuie făcute investiții.
3. Creșterea cantităților importate pe relația Ungaria și Bulgaria. Accesarea de surse alternative din import. Deocamdată, Transgaz încă lucrează la interconectările cu Ungaria și Bulgaria.
4. Trecerea producătorilor de energie electrică și termică pe combustibili alternativi. Întreruperea livărilor de gaze către mari consumatori.

 

Articolul integral pe HOTNEWS

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed