Planurile Hidroelectrica se centrează pe investiții

Pentru anul 2017 Hidroelectrica și-a propus realizarea unui volum de investiţii în valoare de 472.392 mii lei, finanțat integral din surse proprii.  Din aceste sume, pentru dezvoltare sunt alocați 261.997 mii lei, pentru retehnologizare – 107.690 mii lei, iar pentru mentenanță cu capitalizare – 77.194 mii lei. De asemenea, zonei de dotări și utilaje independente îi este alocată suma de 25.511 mii lei conform datelor furnizate de companie.

 

”Suntem foarte calați pe ceea ce înseamnă programul de dezvoltare a companiei. A avea rezultate financiare acum, după mai mulți ani de zile, pare ceva natural la Hidroelectrica. Ceea ce ne preocupă pe noi însă, este o dezvoltare durabilă a companiei”, a afirmat dl. Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

 

”Vreau să vă prezint niște cifre la șase luni de zile – a punctat dl. Bogdan Badea. În ceea ce înseamnă realizarea programului de dezvoltare pe acest an, din punct de vedere valoric, vorbeam de un procent de 20.33, partea de retehnologizări era realizată în proporție de 4.5 %, partea de mentenanță, atât cu impact pe CAPEX cât și pe OPEX, era undeva la 19,85%. Aici am preluat compania. Trei luni mai târziu – la 9 luni de zile, vă pot spune că stăm mult mai bine: pe zona de dezvoltare avem un realizat de 39,12% – față de 20.33 la 6 luni, de 12.26% – față de 4.5, la retehnologizare, de 34,67% față de acel 19,85 pe ceea ce înseamnă mentenanță. Am recuperat mult: de la simplu la dublu!”

 

În ceea ce privește modul în care se derulează investițiile, Hidroelectrica s-a confruntat și încă se confruntă, spre exemplu, cu blocarea proceselor de obținere a terenurilor necesare obiectivelor prin declararea unor zone ca arii protejate, situri de interes comunitar Natura 2000 (SCI/ SPA/PN). ”Acest lucru s-a petrecut ulterior aprobării investițiilor, astfel că ariile protejate se suprapun cu amplasamentul investițiilor aflate deja în derulare la Răstolița, Racovița, Bistra – Poiana Mărului, Cerna – Belareca, Râul Mare Retezat pecum și la amenajarea hidro-energetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești”, afirmă dl. Bogdan Badea.

Badea1

”Hidroelectrica este o companie care, trecută prin durerosul proces de insolvență, s-a redresat din punct de vedere financiar. Nu a fost ușor, a fost nevoie de o restructurare internă foarte serioasă, a fost nevoie de o reducere a personalului cu aproape o jumătate față de perioada de dinaintea insolvenței. Ceea ce probabil nu s-a spus legat de Hidroelectrica este faptul că, pe lângă celebra cauză a băieților deștepți care a condus la insolvență, au fost și investițiile. A existat o anumită metodă de a face investiții la Hidroelectrica. Probabil acesta a fost și motivul pentru care a condus la nefinalizarea nici unei capacități începute în perioada de dinainte de revoluție și până în prezent. Sunt foarte puține astfel de realizări. Lucrurile s-au desfășurat foarte greoi, pentru că totul pleca de la evaluări de tipul buget alocat anual versus buget cheltuit. Practic, reprezentanții noștri nu făceau altceva decât să se chinuie să cheltuie ceea ce le era alocat anual, fără să țină cont de profitabilitatea fiecărei capacități de producție, fără să țină cont de aportul pe care aceasta îl aduce, fără să țină cont de mulți alți factori. Lucrurile s-au schimbat. Ne concentrăm pe ceea ce înseamnă partea de investiții și mentenanță. – susține dl. Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

 

Conform datelor furnizate de companie, construcția Programului de Dezvoltare Retehnologizare al Hidroelectrica pentru anul 2017 s-a facut având in vedere cateva direcţii principale:

  • – Asigurarea de fonduri de investiţii pentru lucrările de bază în vederea realizării punerii în funcțiune a CHE Bretea, CHE Răstolița, CHE Dumitra și CHE Bumbești, CHE Nehoiasu II, în intervalul 2017-2020;
  • – Elaborarea de studii și expertize pentru stabilirea volumului de lucrări de continuare/ conservare/ abandon necesare la obiectivele de investiții propuse în Programul de reorganizare SPEEH Hidroelectrica SA – iunie 2013. Este vorba despre amenajarile hidro-energetice Pașcani, Cosmești-Movileni, Borca-Poiana Teiului, Surduc-Siriu, Strei Subcetate (Bretea), Lac redresor Sebeș et. I, Lac redresor Sebeș et. II, Cornetu-Avrig, Făgăraș-Hoghiz, Dâmbovița Clăbucet, Valea Sadului-Vădeni, Runcu-Firiza, Răstolița, Cerna-Belareca, Bistra-Poiana Mărului- Ruieni-Poiana Rusca;
  • – Derularea contractului pentru retehnologizarea CHE Stejaru;
  • – Demararea contractării lucrărilor de retehnologizare CHE Vidraru, CHE Mărişelu și CHE Râul Mare Retezat;
  • – Demararea și derularea proiectelor de modernizare a hidroagregatelor din CHE Vaduri, CHE Călimănești, CHE Slatina, CHE Săsciori, CHE Remeți;
  • – Contractarea și începerea execuției lucrărilor pentru refacerea disipatorului de energie la CHE Porţile de Fier I.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed