Platforma CAROM, o bombă ecologică ignorată! Deșeurile se întind pe o suprafață uriașă

Deșeuri periculoase pe o suprafață întinsă, cât 20 de terenuri de fotbal unite, dar pe care autoritățile de mediu joacă ”Baba Oarba” și le trece cu vederea de ani mulți. În timp ce alte țări adoptă programe de protecție a mediului, România adăpostește Platforma CAROM din Onești, o bombă ecologică pe care autoritățile o ignoră la fiecare verificare, deși amenință de la începutul anilor ’90 cu poluarea unor ape importante și afectarea iremediabilă a pânzei freatice din zonă.

 

Platforma CAROM din Onești pare cel mai toxic secret al autorităților de mediu locale, devenind, după ultimele rapoarte, cel mai mare depozit de deșeuri chimice periculoase din Europa: 500.000 m3 de deșeuri pe o suprafață de peste 100.000 m2. Un cutremur de peste 7 grade sau o ploaie abundentă ar putea schimba istoria țării, unde ape ca Delta Dunării, Siret, Dunăre și Trotuș și pânza freatică din zona de impact ar putea fi poluate de deșeuri catalogate drept foarte periculoase, scurse de la Platforma CAROM. Deși pare un pericol care ar trebui să autosesizeze autoritățile de mediu să acționeze, realitatea este că ignorarea pare până acum cea mai utilizată procedură.

Relația toxică, dar apropiată dintre Autoritățile de mediu locale și Platforma CAROM

 

Până în 2004, Platforma CAROM a produs sub ochii  autorităților de mediu circa patru bataluri de deșeuri periculoase, care, deși cunoșteau situația, nu au intervenit. Dimpotrivă, verificate frecvent de reprezentanți ai Agenției de Mediu Bacău, după cum arată documentele, Platforma CAROM și-a continuat activitatea, deși impactul toxic al deșeurilor rezultate din procesul de producție punea în pericol mediul înconjurător și populația.

 

Articolul integral pe ȘTIRI PE SURSE

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed