Ploi abundente și vijelii în România! Prognoza meteo ANM de weekend

0

Vești proaste pentru români. ANM anunță fenomene meteorologice extreme în următoarele ore în mai multe zone ale țării. Sunt așteptate ploi, dar și vijelii.

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă mai multe avertizări de caniculă, care vizează sâmbătă sudul, sud-estul și local în nord-vestul țării, dar și de ploi abundente pentru Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei.

Una dintre avertizările meteo ANM este un cod portocaliu de caniculă. Potrivit meteorologilor, sâmbătă valul de căldură va persista în sud și sud-est și local în nord-vest, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 18…21 de grade.

În sud-estul țării disconfortul termic va continua să fie ridicat și în perioada următoare.

ANM a mai emis și un cod galben valabil de sâmbătă ora 10.00 până luni luni, ora 12.00.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat, apoi în extindere în jumătatea sud-vestică a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala mâine (21 august) în Maramureș și în restul Transilvaniei și al Munteniei. Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat până la mijlocul săptămânii viitoare.

În vigoare mai este un și un alt cod portocaliu emis de ANM valabil sâmbătă ora 14.00 – luni, ora 12.00

Potrivit meteorologilor, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…90 l/mp.

Sâmbătă (20 august) după-amiază și în prima parte a nopții pe alocuri vor fi vijelii puternice (rafale de peste 70…90 km/h).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.