Ploile cresc preturile contractelor pe grau si orez

0
Ploile cresc preturile contractelor pe grau si orez

Potrivit unui raport guvernamental american, doar o cantitate de 2% din recolta totala de porumb a fost insamantata in Statele Unite pana la data de 13 aprilie, comparativ cu un procentaj de 4%, la aceeasi data a anului trecut. Cantitatea de orez insamantata a reprezentat 14% din cantitatea recoltata, fata de un procentaj de 28% inregistrat anul trecut.

“Amanarea insamantarii reprezinta factorul-cheie pentru porumb, dar si pentru orez. Suprafetele prea mari afectate de ploi din US Midwest reprezinta un motiv de ingrijorare pentru piata porumbului”, a declarat un analist de la brokerul Taiheiyo Bussan.

Pretul orezului cu livrare in mai a atins un nou record, de 21,90 dolari/100 livre (1 livra = cca. 0,5 kg), pe platforma electronica a CBOT, la 12.30, ora Romaniei. Orezul s-a scumpit anul acesta cu 57%, o serie de mari exportatori anuntand introducerea unor restrictii la export pentru a satisface cererea interna si a reduce presiunile inflationiste. Porumbul cu livrare in mai se tran-zactiona pentru 5,946 dolari pe bushel (1 bushel = cca. 27 kg), in crestere cu 0,5%. Recordul maxim pe porumb a fost atins in 9 aprilie, cand s-a inregistrat o cotatie de 6,16 do- lari/bushel. Contractul pe porumb cu livrare la o luna s-a scumpit cu 31% de la inceputul lui 2008. Graul cu livrare in iulie s-a scumpit cu 1%, pana la 9,032 dolari pe bushel, iar soia cu livrare la o luna a urcat cu 0,5%, la 13,87 dolari pe bushel.