AcasăExternePoliția moravurilor, reactivată în Iran. Ce mesaj a primit o femeie care...

Poliția moravurilor, reactivată în Iran. Ce mesaj a primit o femeie care nu purta hijab în mașină

Poliția moravurilor a fost reactivată în Iran. Autoritățile reîncep să supravegheze portul hijab de către femei în maşini.

Celebra poliție a moravurilor din Iran a început să iasă din nou pe străzi, la peste 100 de zile de la moartea în detenţie a tinerei iraniene Mahsa Amini, care a provocat proteste violente în întreaga ţară.

De la moartea 16 septembrie, a Mahsei Amini, de 22 de ani, care a fost arestată pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict al femeilor, statul Iran este zguduit de tulburări.

„Poliția a început o nouă etapă”

„Poliţia a început noua etapă a programului Nazer-1 („supraveghere” în persană, n.r.) în întreaga ţară”, a declarat pentru agenţia de presă Fars un „înalt responsabil” al poliţiei, citată de agerpres.

„Trebuie să menţionăm că Nazer-1 se referă la absenţa hijabului în maşini”, a explicat el, poliţia trimiţând ulterior un mesaj text unui contravenient.

Potrivit agenţiei, acest mesaj va fi următorul: „Absenţa vălului a fost observată în maşina dvs. Este necesar să respectaţi normele societăţii şi să vegheaţi ca această acţiune să nu se repete”.

A anunțat că desființează poliția moravurilor, dar s-a răzgândit

În schimb, ameninţarea prezentă într-o primă versiune a acestui mesaj – care stipula că „dacă acţiunea se repetă, veţi suferi urmări legale şi judiciare” – a fost înlăturată.

După mobilizarea care a urmat morţii Mahsei Amini, poliţia moravurilor – care a arestat-o pe tânără în septembrie – a renunţat să mai reţină femeile care mergeau cu capul gol pe stradă şi să le conducă la postul de poliţie.

La începutul lui decembrie, procurorul general iranian Mohammad Jafar Montazeri a declarat că unităţile poliţiei moravurilor – cunoscute sub numele de Gasht-e Ershad (patrulă de orientare) – au fost desfiinţate.

Militanţii rămân însă sceptici la această declaraţie, în lipsa unui anunţ clar în acest sens din partea Ministerului de Interne.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.