Politico: Republica Moldova este ,,punctul luminos” din Europa

Democrația din Ungaria și Polonia continuă să dea înapoi, dar situația este altfel în Moldova, unde sunt progrese la acest capitol, potrivit unui nou raport al unei organizații neguvernamentale din Suedia, relatează Politico.eu. 

Republica Moldova, țară vecină cu Ucraina, se confruntă cu o uriașă criză politică și economică. Rusia a redus drastic cantitatea de gaze naturale livrată țării pentru ca să o forțeze să renunțe la poziția pro-europeană, chiar și așa democrația progresează. 

Progres democratic în Republica Moldova

În timp ce corupția rămâne o provocare cheie pentru aceasta, ea se află printre primele 25 % din țările de pe glob care oferă o atenție mare integrității media sau drepturile omului. 

image

În lume, însă situația este altfel, democrația este în retragere, regimurile autoritare devin din ce în mai represive pe măsură ce o criză economică globală se instaurează, potrivit raportului cu privire la starea democrației globale publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA). În general, democrația stagnează pe scară largă , iar Polonia și Ungaria sunt printre țările care suferă de ,,un tip de eroziune democratică acută și deliberată”, mai scrie sursa. 

În același timp, regimurile autocratice devin din ce în ce mai totalitare, în special, când este vorba de alegeri sau productivitatea Parlamentului. Constatările IDEA, o organizație neguvernamentală din Stockholm, sunt bazate pe o analiză cu privire la trendurile democratice în care au fost vizate 173 de țări.

„În ultimii șase ani, numărul țărilor care se îndreaptă către autoritarism este mai mult decât dublu față de cel care este direcționat către democrație. La sfârșitul anului 2021, aproape 1/3 din cele 173 de țări evaluate de IDEA se confruntă cu scăderi în cel puțin un atribut al democrației”, arată raportul. 

,,Democrațiile, multe din Europa, se deteriorează”

Kevin Casas-Zamora, secretar general al IDEA, susține că o tendință generală, dar deosebit de evidentă în Europa este că: „Democrațiile cu performanțe înalte, cele mai multe dintre ele în Europa, se deteriorează și majoritatea nu a făcut nici un progres în ceea ce privește asigurarea unei democrații mai bune, a unei calități mai bune pe care să o livreze oamenilor începând cu anul 1990”. 

Acesta a mai declarat că agresiunea Rusiei a atras „atenția asupra importanței menținerii democrației. Înțelegem, într-un fel, faptul că lipsa democrației este o problemă pentru pacea globală”.

Casas-Zamora a evidențiat, în mod special, că Moldova este văzută ca un „punct luminos”, atunci când este vorba de progresul democratic. ,,Cu toate acestea, perspectivele pentru viitor  nu sunt pozitive”, a punctat acesta. 

Raportul a fost făcut public într-o perioadă în care toate țările se confruntă cu multiple crize. În timp ce economiile sunt afectate de consecințele pandemiei de COVID-19, războiul rus în Ucraina provoacă o criză energetică care majorează sever costul vieții, dar și o recesiune iminentă. 

Din cauza războiului rus în Ucraina vin ani dificili pentru democrații

La final, secretarul general al IDEA a declarat că această criza economică rezultată în urma războiului din Ucraina pune presiune asupra democrațiilor. „Impresia mea este că următorii ani vor fi foarte dificili pentru democrații din cauza efectelor politice care decurg din criza economică”, a conchis el.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed