Polonia cumpără 48 de avioane uşoare de luptă FA-50 din Coreea de Sud

Aeronava face parte dintr-un acord de achiziţii de armament în valoare de 65 de miliarde de zloţi (13,7 miliarde de dolari), convenit de cele două ţări la începutul acestui an.

Conform acordului de vineri, avioanele FA-50 vor înlocui aeronavele MiG-29, tehnologie care datează din epoca sovietică.

Primele 12 avioane FA-50 vor fi livrate armatei poloneze anul viitor, a declarat ministrul Apărării Mariusz Blaszczak.

„Avioanele vechi vor fi înlocuite cu aeronave moderne FA-50 – acesta va fi un salt generaţional. FA-50 sunt din aceeaşi generaţie cu F-16, ceea ce va întări semnificativ forţele aeriene poloneze”, a spus Blaszczak într-o conferinţă de presă susţinută în oraşul Minsk-Mazowiecki.

De la invazia rusă în Ucraina din februarie, Polonia a furnizat Kievului arme şi muniţie şi a început să achiziţioneze echipamente noi, încearcând să îşi modernizeze forţele armate şi să înlocuiască proviziile trimise în Ucraina.

La începutul acestui an, Varşovia a comandat 1.000 de tancuri K2 şi 600 de obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud, în timp ce în 2026 va începe să producă propriile tancuri K2.

Războiul din Ucraina a presat Polonia să-şi extindă potenţialul militar mai devreme decât era planificat. Ţara a decis să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare de la 2% din PIB la 3%, începând din 2023.

În următorii ani, Polonia va avea ca obiectiv creşterea în continuare a cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB, cea mai mare proporţie din cadrul NATO.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri