Polonia va prelua activele din ţară ale Gazprom, care deţin secţiunea poloneză a gazoductului Yamal

Trecerea activelor sub administrare obligatorie va asigura securitatea infrastructurii critice utilizate pentru tranzitul gazelor, a declarat ministrul polonez al Dezvoltării, Waldemar Buda, într-o declaraţie transmisă prin e-mail.

În septembrie, Polonia a impus sancţiuni Gazprom şi a declarat că activele sale vor fi îngheţate, după ce în aprilie a sancţionat 50 de oligarhi şi companii din Rusia, inclusiv Gazprom, pentru a creşte presiunea asupra Moscovei cu privire la invazia sa din Ucraina.

În acelaşi timp, Rusia a oprit exporturile de gaze către Polonia, după ce Varşovia a refuzat să plătească în ruble.

”Facem tot ce putem pentru a contracara agresiunea Rusiei şi a elimina capitalul şi influenţa rusă, exproprierea nu este posibilă în conformitate cu constituţia poloneză, prin urmare am decis să instituim un management obligatoriu”, a spus Buda.

În timp ce Europolgaz deţine secţiunea poloneză lungă de 684 de kilometri a Yamal, conducta este operată de compania poloneză de transport de gaze Gaz-System.

După ce grupul Gazprom a fost sancţionat, operatorul de conducte nu a avut un partener pentru a lua decizii cheie privind infrastructura.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri