Ponta: Noi ne ocupăm de guvernare, Băsescu rescrie istoria. Guvernul Boc rămâne cel mai incompetent

0
Ponta: Noi ne ocupăm de guvernare, Băsescu rescrie istoria. Guvernul Boc rămâne cel mai incompetent

“Eu zic să ne ocupăm de guvernare, rescrierea istoriei este treaba domnului Băsescu. Cred în continuare că Guvernul Boc a fost cel mai incompetent şi mai corupt guvern pe care l-a avut România şi că noi ne chinuim de un an doar să reparăm ce au stricat ei şi să-i dăm la Parchet pe hoţii lor. Asta ca să fie foarte clar apropos de cine pe cine laudă, asta e, am venit după nişte incompetenţi şi după nişte hoţi la guvernare. Nu e prima dată, e adevărat, dar cred că avem şanse să reconstruim România”, a declarat Ponta.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referindu-se la situaţia economică a României, că “nava e la cheu, în port sigur”, el mulţumind pentru că s-a ajuns aici guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta.

 

“Am trăit cu toate cele trei guverne şi încerc să dau fiecăruia ce-i al lui. Guvernul Boc a pus interesul naţional deasupra interesului de partid şi practic şi-a sacrificat voturile pentru a restabili echilibrul macroeconomic al ţării, pentru a da şanse la reluarea dezvoltării, pentru a reda românilor demnitatea. O ţară care împrumută bani de la Fond ca să-şi plătească salariile cu pensiile nu e o ţară cu cea mai bună reputaţie”, a afirmat Băsescu.

 

Şeful statului a adăugat că mulţumeşte şi Guvernului Ungureanu pentru că “nu a afectat parcursul de recuperare şi de recuperare a dezechilibrelor, spunând că acelaşi lucru este valabil şi pentru Guvernul Ponta.

 

“Mi-a fost teamă – şi vă pot spune că asta a fost perioada care mi-a dat încrederea că se poate coabita cu Guvernul Ponta – că acest guvern ar fi putut lua măsuri populiste, excesive, care să strice din nou echilibrele, în perspectiva alegerilor din iarnă. N-a făcut-o şi de aceea consider că şi-a adus contribuţia la atingerea rezultatelor de astăzi”, a spus Băsescu.

 

Acesta a mai afirmat că România a ajuns la stadiul la care nu se mai bate pentru supravieţuire.

 

“Trebuie să reluăm bătălia pentru creşterea economică durabilă, prin găsirea unui optim între dezvoltarea bazată pe investiţii şi dezvoltarea stimulată de consum. Teoria că stimularea excesivă a consumului este o souţie de creştere economică s-a dovedit a fi falsă. E clar că trebuie găsit optimul de dezvoltare prin investiţii şi un consum optim care să nu ne readucă la situaţia din 2008”, a declarat Traian Băsescu.

 

Băsescu a arătat anterior că, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2012, România înregistrează o datorie publică de 37,8% şi un deficit bugetar de 2,9%.

 

“Aş vrea să privim ce înseamnă saltul de la 9% la 2,9% . Saltul este enorm şi nu există niciun stat din UE care să fi avut deficit de 9% să-l reducă în interval de practic doi ani şi jumătate. A fost un efort uriaş pe care l-au făcut românii, un efort care a arătat că naţiunea română este capabilă de performanţă, iar sacrificiul pe care l-au făcut românii în această perioadă de austeritate este un sacrificiu pe care puţine naţiuni din Europa l-au făcut”, a adăugat preşedintele. De altfel, şeful statului le-a mulţumit românilor pentru sacrificiile făcute din anul 2010.

 

El a precizat că, în acest moment, România revine în parametrii Tratatului de la Maastricht şi redevine o ţară credibilă pe pieţele de capital.

 

“Acest lucru se datorează în primul rând sacrificiilor pe care cetăţenii români le-au acceptat, şi eu le mulţumesc pentru acest sacrificiu enorm pe care l-au făcut şi pe care nu l-a făcut nicio altă naţiune din UE”, a spus Traian Băsescu.

 

Preşedintele a mai explicat că nu România ia decizia de ieşire din procedura de deficit excesiv, ci Comisia Europeană, care, probabil în primele zile ale lunii mai, îşi va exprima punctul de vedere.

 

Traian Băsescu a amintit evoluţia situaţiei economice a ţării din 2008 şi până în prezent şi argumentele care au dus la măsurile de austeritate anunţate de el în mai 2010 şi aplicate de guvern.

 

Ulterior, el a ţinut să menţioneze că “cel mai consistent” a mulţumit Guvernului Boc.

 

“Pentru că Emil Boc şi tot Cabinetul lui şi-au asumat măsurile. Guvernului Ponta i-am mulţumit că nu a stricat ce şi-a asumat Guvernul Emil Boc, ca să fim foarte clari, şi ce şi-a asumat acea majoritate parlamentară care acum parte din acea majoritate se află în actuala majoritate – dar eu nu pot să le reproşez acelor oameni nimic, pentru că au acceptat să susţină în Parlament măsurile care ne-au scos astăzi din dificultate. (…) În România suntem în situaţia în care când unul nu strică ceva e bine să-i mulţumeşti, că poate îl stimulezi să nu strice în continuare”, a mai precizat Băsescu.

 

El a mai precizat că este convins de faptul că România a adoptat “cea mai bună soluţie de revenire în parametrii macroeconomici a unui stat care este liber şi nu e dependent de Fond (FMI – n.r.) şi de UE pentru a-şi plăti salariile şi pensiile, pentru a crea locuri de muncă”.