Ponta: Nu candidez la prezidenţiale

0
Ponta: Nu candidez la prezidenţiale

Ponta a fost întrebat cum comentează afirmaţiile lui Adrian Năstase cu privire la existenţa în PSD a unei anumite presiuni pentru desemnarea unui candidat propriu la prezidenţiale.

“Când vorbim de candidaţi, nu putem vorbi în general. Cine e candidatul la prezidenţiale al PSD? Eu nu candidez, am un mandat de prim-ministru suficient de dificil, am o înţelegere absolut clară cu Crin Antonescu şi mă ţin de cuvânt. Înainte de a construi USL mi-am întrebat colegii: «Nu putem avea ambele funcţii, şi cea de preşedinte şi cea de prim-ministru. Care credeţi că e cea mai importantă funcţie pentru PSD?». Absolut toţi au spus funcţia de prim-ministru. Liberalii s-au ţinut de cuvânt, m-au sprijinit, m-au votat, sunt prim-ministru, acelaşi lucru se va întâmpla şi în 2014”, a susţinut Ponta.

El a fost întrebat ce poziţie va avea dacă în vara anului viitor liderii PSD îi vor cere să devină candidat la prezidenţiale.

“Asta înseamnă că vor să mă dea jos din funcţia prim-ministru, nu? Pentru că, dacă PSD va avea candidatul la prezidenţiale, funcţia de prim-ministru aparţine PNL. Nu mi se pare un scenariu probabil. Pentru mine nu e un lucru bun, pentru că înseamnă că nu mai sunt bun de prim-ministru şi trebuie să fiu promovat”, a replicat Ponta.

În privinţa candidaturii pe liste separate la europarlamentare, liderul PSD a menţionat că a ştiut de la început că se va candida separat, întrucât el a fost cel care a scris protocolul USL, unde nu este prevăzută candidatura comună.

Ponta a susţinut că PSD are o miză mult mai mare decât liberalii, ALDE nefiind între primele două grupuri politice din Parlamentul European, existând o confruntare între PES şi PPE pentru viitorul post de preşedinte al Comisiei Europene. În acest context, preşedintele PSD a menţionat că luna viitoare va merge în Germania, pentru o acţiune electorală.

Premierul a fost întrebat dacă nu admite cele susţinute de Adrian Năstase că rezultatul europarlamentarelor ar putea genera tensiuni între liderii PSD şi PNL la nivel local.

“Îi calmăm noi, mai rău s-au certat cu candidaturile, nu cred că o să se certe acuma”, a replicat Ponta.

“Vreau să-i văd pe toţi cei care conduc organizaţiile PSD ce performanţă electorală au singuri, pentru că unii mi-au spus «dom’le, dacă noi candidam nu ştiu unde, la Cluj sau la Călăraşi, câştigam şi nu ne-aţi dat voie, aţi pus candidat de la PNL. Alţii s-au ascuns sub pălăria USL şi au zis că dacă scria USL câştiga oricine. Aşa încât eu, în mai (2014, n.r.), voi şti exact care este valoarea politică a fiecărei organizaţii a PSD (…) E un test foarte important”, a mai spus liderul PSD.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, sâmbătă seară, că în PSD există o “anumită presiune” pentru desemnarea unui candidat propriu la alegerile prezidenţiale, precizând că în acest caz PNL ar putea obţine poziţia de premier, dar europarlamentarele se dovedesc mai importante pentru partide.