Ponta: S-a bătut în cuie cu FMI nivelul maxim al coplăţii de 10 lei

0
Ponta: S-a bătut în cuie cu FMI nivelul maxim al coplăţii de 10 lei

El a precizat că lămuriri suplimentare legate de coplată – dacă se achită pe zi sau la externare – vor putea fi date de către ministrul Sănătăţii în martie, când vine şi cu pachetul de bază.

 

“Eu un singur lucru am vrut să mă asigur şi asta am discutat cu cei de la FMI, că valoarea coplăţii în primul rând nu priveşte consultaţiile, nu priveşte medicii de familie, nu priveşte tot ceea ce e în afara internării şi în al doilea rând că nu va depăşi o sumă de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează, dar de principiu nu e o sumă imposibil de suportat”, a spus Ponta.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că măsura coplăţii în sistemul sanitar va fi implementată cu o “valoare modestă”, doar în sistemul spitalicesc, începând cu 1 martie 2013, la momentul externării.

Nicolăescu a precizat că ministerul s-a angajat că, începând cu contractul-cadru, respectiv cu 1 martie 2013, să fie implementat un sistem de coplată “pe caz externat”.

“Adică, pe cine iese din spital şi nu pe cine se adresează spitalului ca să obţină sau nu un anume serviciu medical, deci foarte precis pe cine iese din spital, deci pe caz externat, iar valoarea ei, care va fi cu adevărat o valoare simbolică, o valoare modică, va fi stabilită la contractul-cadru, odată cu 1 martie 2013”, a mai spus ministrul.