Ponta: Spaţiul fiscal asigură rambursarea CASS numai pe trei luni

„Pentru rambursarea lunară a pensiilor, în acest moment, pe spaţiul actual, sunt asigurate cele 3 luni, iar până la următoarea misiune a FMI, Ministerul Finanţelor şi toate ministerele de linie au obligaţia de asigura restul sumei necesare pentru 2012. Este obligaţia politică a actualului guvern, adoptată şi însuşită în prima şedinţă”, a spus Ponta, aflat la Bruxelles pentru discuţii cu oficialii europeni.

 

El a reluat ideea că, în acest an, Guvernul nu va „umbla” la taxe şi impozite, dar că în bugetul pentru anul viitor propus de USL vor fi avansate schimbări fundamentale atât referitoare la TVA-ul diferenţiat, cât şi la contribuţiile de asigurări sociale.

 

În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate.

 

Curtea Constituţională a constatat însă că procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 lei.

 

În şedinţa de marţi, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a oprit încasarea de către stat a cotei de asigurări de sănătate pentru pensii mai mari de 740 lei, percepută până în prezent peste limita legală, urmând ca pensionarii să primească înapoi aceşti bani, în 16 tranşe lunare, începând cu luna iunie.

 

Un document guvernamental prezentat, miercuri, de MEDIAFAX relevă că bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate pierde în acest an peste 760 milioane lei din stoparea încasării unei părţi din contribuţia la sănătate percepută până în prezent la pensii de peste 740 lei, pierderea calculată pentru perioada următoare la nivelul unui an depăşind 1,1 miliarde lei/

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed