Popa, BNR: Estimăm în prima rundă o creştere a inflaţiei cu 3-4 puncte procentuale prin majorarea TVA

„Avem estimări de creştere a inflaţiei în primă rundă de trei puncte şi ceva până la patru pşuncte şi ceva. Noutatea bună pe care n-am încorporat-o în scenarii este că, se pare, mai mulţi vânzători cu importanţă, mă refer la lanţurile de magazine, preferă să încorporeze creşterea de TVA şi să nu mai transfere costurile cumpărătorilor (…) Se pare că marele element care acţionează în continuare în sensul dezinflaţiei este deficitul de cerere”, a spus Popa.

El a arătat că, în şocuri inflaţioniste de tipul majorării taxelor, banca centrală are capacităţi limitate în a combate primul val de ajustări de preţuri.

„Mesajul nostru după şedinţa de politică monetară cred că a fost clar. Nu vrem să vedem efecte din punct de vedere al creşterii de preţuri după primul val dea ajustări”, a adăugat Popa.

Oficialul BNR nu a dorit să comenteze o eventuală modificare a ţintei de inflaţie a băncii centrale, dar a precizat că indicatorii urmăriţi în acordul cu FMI se referă la intervalul prognozat şi nu la ţinta efectivă.

Banca centrală a menţinut, miercuri, dobânda de politică monetară la 6,25%, după ce Guvernul a anunţat majorarea TVA de la 19% la 24%, şi a arătat că va acţiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei măsuri şi continuarea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri scăzute.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed