x


  • EUR
    4.8421
    USD
    4.4218
string(16) "instant-articles"

POPULISMUL PSD-ALDE: Ratele mici se țin cu inflație mare

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dezvăluit când va crește noul indice care înlocuiește ROBOR la calculul creditelor noi în lei.

Author: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.05.2019, 16:33

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține că ratele românilor vor fi mai mari atunci când inflația va intra pe un trend de scădere. Acesta s-a referit la indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC), cel care i-a luat locul ROBOR-ului la calculul ratelor pentru creditelor noi în lei, conform OUG 19/2019, care a modificat OUG 114/2018, zisă și a lăcomiei.

 

”ROBOR-ul a fost demonizat, iar orice indicator funcționează atât timp cât este credibil. ROBORUL la 3 luni va fi poate cu ceva mai mare decât IRCC (noul indice pe baza căruia se stabilesc dobânzile la creditele în lei cu dobândă variabilă-n.red). Nu cu mult, evoluțiile celor doi indici vor fi destul de strânse. Dacă inflația va coborî, e posibil ca ROBOR să fie mai mic”, a spus  Isărescu. Acesta a atras atenția că IRCC nu va fi un miracol. ”E un indice care se adaugă la marja pe care fiecare bancă și-o stabilește. E libertatea pieței, a băncilor. S-ar putea ca în viitor să avem o predominanță a creditelor cu dobândă fixă, nu a celor cu dobândă variabilă…”, a adăugat guvernatorul.

 

IRCC indexează ratele viitoare cu inflația din trecut, mai exact de cu două trimestre în urmă. Astfel că, atunci când inflația va intra pe un trend de scădere, ratele vor fi în creștere. Deocamdată inflația este în creștere, trecând de bariera de 4%. ROBOR la trei luni, indicele de care depind creditele în lei în derulare, este acum de 3,28, iar IRCC de 2,36.

 

Înlocuirea ROBOR-ului cu IRCC a fost considerat o mare victorie de către actuala putere pentru că ratele românilor vor scădea, conform reprezentanții acestei.