AcasăEconomiePorturile ucrainene Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenne, desemnate să exporte cereale prin Acordul...

Porturile ucrainene Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenne, desemnate să exporte cereale prin Acordul de la Istanbul, şi-au reluat activitatea, anunţă Marina ucraineană; Centrul de Coordonare Comună, inaugurat la Istanbul, în sediul Academiei Militare

”În cadrul semnării unui acord prvind deblocarea porturilor ucrainene în exportul de cereale, porturile Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenne şi-au reluat activitatea”, anunţă într-o postare pe Telegram Marina ucraineană.

”Ieşirea şi intrarea navelor în porturile maritime se vor face prin formarea unui convoi care va însoţi nava din frunte. Însă acest lucru va fi precedat de o muncă grea a hidrografilor”, care urmează să stabilească căile sigure, precizează Marina.

Guvernul ucrainean a anunţat luni că se aşteaptă la o reluare ”încă de această săptămână” a exportului de cereale ucainene, considerate cruciale în securitatea alimentară mondială, în contextul în care preţurile mărfurilor au ”explodat” după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie.

Kievul şi Moscova s-au pus de acord, printr-o mediere a Turciei şi sub egida ONU, să deblocheze aproximativ 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturi ucrainene.

Oficiali ucraineni au anunţat însă în mai multe rânduri că nu au încredere în Moscova să asigure securitatea convoaielor.

Kremlinul a dat la rândul său asigurări că nu vede obstacole în reluarea exporturilor.

Aceste exporturi sunt blocate şi de prezenţa unor mine marine – împrăştiate de către forţe ucranene împotriva unui asalt rusesc cu amfibii.

”Mlitarii noştri continuă să-şi facă treaba (…) pentru a stabili funcţionarea transportului maritim cu scopul de a evita o criză alimentară mondială”, anunţă miercuri Marina ucraineană.

Centrul de Coordonare Comună (CCC) – însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene la Marea Neagră – a fost inaugurat în mod oficial, miercuri, la Istanbul, potrivit acordurilor semnate la 22 iulie.

Acest centru – instalat într-o Academie Militară – urmează să fie condus de către ”cinci reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi ONU, dar şi Turciei, atât militari, cât şi civili”, a anunţat, într-o scurtă ceremonie, ministrul turc al Apărării Hulusi Akar.

În virtutea acordurlor – pe o perioadă de patru luni –  semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Turcia şi sub egida ONU, CCC urmează să fie însărcinat să conducă inspecţile navelor la plecare şi la sosire, la Istanbul, pentru a se garanta astfel că nu transportă nimic altceva în afară de cereale.

Ultimele Articole