x


  • EUR
    4.7794
    USD
    4.3124
string(7) "energie"

Povestea știrii care a stârnit rumoare. Ce se întâmplă, de fapt, în Marea Neagră

Americanii de la ExxonMobil ar vrea să se retragă din proiectul din Marea Neagră, dar nu de tot.

Author: Mihai Voican | Sursa: Hotnews | Publicat: 16.07.2019, 8:20

O informație potrivit căreia compania americană ExxonMobil vrea să renunțe la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră a stârnit rumoare pe piața energiei. Au început să sune telefoanele, iar opinia publică s-a indignat: Pleacă americanii! Ulterior, lucrurile s-au mai nuanțat. O altă informație pe surse arăta că, de fapt, ExxonMobil vrea un al treilea partener, pe lângă OMV Petrom. HotNews.ro a încercat să deslușească adevărul, discutând cu mai mulți actori apropiați situației.

 

De la ce a pornit? Luni dimineață, g4media.ro a transmis în exclusivitate că ExxonMobil a informat Guvernul, vineri, că vrea să renunțe la proiectul din Marea Neagră și că intenționează “să dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei vânzări a licenței”.

 

Câteva ore mai târziu, Agerpres a transmis că, de fapt, ExxonMobil a informat reprezentanții Guvernului că doresc atragerea unui nou partener în acest proiect, al treilea, pe lângă OMV Petrom.

 

Ce informații a obținut HotNews.ro din mai multe surse? Între investitori și reprezentanții Guvernului și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) se poartă de mai multe luni negocieri. Guvernul aștepta din partea ExxonMobil decizia finală de investiție în Marea Neagră. Pe cealaltă parte, americanii transmiteau că nu iau decizia finală de investiții până nu vine Guvernul cu niște ordonanțe de urgență, care să modifice Legea Offshore și OUG 114/2018.

 

Articolul integral pe HOTNEWS