Povestea unui român care face avere din trufe: Țara noastră este o resursă inepuizabilă de bogății!

0

Pentru Radu Rughiniș, soneria telefonului a devenit melodia pe care o ascultă cel mai des de când a deschis Bottega del Tartufo, un magazin în care vinde trufe proaspete și diferite preparate din trufe aduse din România și Italia. Primește apeluri din partea partenerilor sau a prietenilor când se așteaptă mai puțin, spre uimirea lui Bosco, câinele său cu blănița ca o lână albă care îl urmărește cum se plimbă dintr-o parte în alta a localului.

 

Radu aruncă o privire spre cutiile pline de trufe tocmai sosite și îi primește cu o strângere de mână pe toți cei care trec să-l salute sau să guste preparatele sale din spaghete luate de la Pasteria de lângă magazin. Mai aranjează puțin borcanele cu pastă de trufe în combinație cu brânză sau hribi, așezate pe masa albă de lemn aspru cu spații libere dedesubt, ca la băncile din școală, unde îți aranjai ghiozdanul, și din când în când se mai ridică să-l ajute pe Alin, unul dintre angajați.

 

Bogății nepuse în valoare

 

Poate că locurile de muncă pe care le-a avut timp de 12 ani cât a fost plecat în Germania și Italia, în domeniul gastronomic, în restaurante cu specific italian ori din zona ospitalității, l-au făcut pe Radu să-și dorească să încea­pă ceva pe cont propriu. Cât timp a fost în Germania, a avut norocul să lucreze pentru o familie de italieni care dețineau un restaurant, dar tot pe atunci a lucrat și în unități mai micuțe, pizzerii sau restaurante, pentru ca mai târziu să managerieze chiar și o afacere.

 

„Da, a fost minunat să văd pentru prima oară Frankfurt sau München, dar până la urmă am încercat să înțeleg cultura, să înțeleg sistemul, modul de viață și oarecum să încerc să aplic apoi“, povestește acum Radu Rughiniș. S-a întors întâmplător în România, doar pentru un concediu în Vama Veche, și s-a apucat până la urmă de un restaurant, împreună cu Rodolfo, partenerul său italian. „Perioada asta a fost folositoare. Acea persoană mi-a deschis cumva ochii și m-a făcut să văd că nu e România chiar așa săracă, are bogății, dar nu sunt puse în valoare. Trebuie să facem ceva cu pământurile, cu bogățiile, cu tot ce avem noi“, povestește Radu, în timp ce melodia cu tentă de jazz din local se aude din ce în ce mai ritmat.

 

continuarea, pe Romania Libera