Țuica „Ochii lui Dobrin”, atestată ca produs tradițional

„Târgul din curtea ministerului este un eveniment pe care vreau să îl încurajez pentru că vorbește despre anumite zone ale țării, despre produsele tradiționale din aceste zone și despre tradiții. Agricultura și tradițiile sunt de sute de ani și sper să mai rămână alte sute de ani. Azi am avut un moment special și pentru mine, pentru că avem produse tradiționale excelente zona Argeșului, zona de unde vin și eu, dar care sunt insuficient promovate”, a declarat, sâmbătă, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la târgul de produse tradiționale din curtea Ministerului Agriculturii, citat de agerpres.ro.

 

Acesta a precizat că în viitorul apropiat este posibil să regăsim în hipermarketurile românești un colț dedicat nu numai produselor românești ci și produselor tradiționale.

 

„Avem discuții cu reprezentanții hipermarketurilor să putem avea în viitorul apropiat, în hipermarketuri ‘colțuri’ nu numai cu produse românești ci și cu produse tradiționale specifice zonelor respective. Cred că ar fi un lucru extraordinar, pentru că mulți bucureșteni apreciază produsele tradiționale, mai ales că foarte multe au fost reatestate deja, chiar dacă foarte multe au fost și respinse, pentru că nu aveau toate componentele de a fi produse tradiționale. De altfel, anul trecut România era probabil țara cu cel mai mare număr de produse atestate. Astăzi am făcut puțină ordine în această zonă și consumatorii care văd eticheta de produs tradițional știu că este cu adevărat un produs tradițional”, a adăugat ministrul Agriculturii.

 

Șeful MADR a afirmat că vor fi promovate și alte zone din țară în curtea ministerului, însă în luna septembrie va fi organizat un târg special dedicat produselor din Republica Moldova.

 

Potrivit președintelui Consiliului Județean Argeș, Florin Tecău, din acest în județ sunt atestate 60 de produse tradiționale, iar altele sunt în curs de atestare.

 

„Este un moment de referință pentru a evidenția munca argeșenilor. Ne propunem ca aceste produse tradiționale să le promovăm în continuare. Noi, la nivelul Consiliului Județean, promovăm tradiția și valorile.(…) Cred că produsele pe care le-am adus în centrul Bucureștiului atrag cumpărători, dar în același timp promovează și munca depusă zi de zi. La ora actuala, Argeșul are atestate peste 60 de produse, iar unele sunt în procesul de primire a acestor documente”, a spus Tecău.

 

Ministrul Agriculturii a vizitat standurile tuturor producătorii argeșeni, iar celor șase producători le-au fost înmânate atestatele de produse tradiționale. El a degustat brânzeturile aduse de producători, dar și sucul de zmeură realizat de măicuțele mănăstirii Aninoasa. De asemenea, producătorul Ionuț Ștefan sau ‘Baci Fane’ din Brădet, care a primit un atestat pentru ‘cașcavalul afumat vâlsănesc’ i-a mulțumit ministrului pentru sprijinul acordat producătorilor. Ministrul a promis că va promova toate produsele din Argeș peste tot unde va merge: în țară sau în străinătate.

 

Producătorul de țuică Florescu Emil din comuna Cuca i-a oferit ministrului țuica „Doi ochi albaștri” sau „Ochii lui Dobrin”, o țuică cunoscută în zona Argeșului, „foarte tare și foarte bună”, după cum a afirmat șeful MADR .

 

Meșterul popular Gheorghe Mateescu din Curtea de Argeș, cel care a transformat meșteșugul într-o mică afacere, din vocație și din dorința de a lăsa un tezaur impresionant de iconografie, păpuși și costume naționale, i-a oferit vicepremierului Constantin un toiag, cu chipul unui dac în vârf, „să-i sperie pe Johannis sau pe Udrea”, iar președintelui Consiliului Județean, unul cu un steag dacic, „ca să-l folosească pe cei care sunt prin partidele noastre politice”.

 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale găzduiește, în perioada 23-24 august, un nou târg dedicat producătorilor de produse tradiționale și ecologice, intitulat ‘Zilele Argeșului și Muscelului’.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed