PREDIABETUL se poate „vindeca”

Dacă ai ajuns să citești acest articol, cel mai probabil ai căutat pe internet informații despre prediabet. Și, mai mult ca sigur te-au speriat titlurile precum „vezi aici dacă riști să dezvolți diabet” sau „verifică acum dacă ești în grupa de risc pentru diabet”. Acum așează-te confortabil în fotoliu și citește-ne cu încredere! Prediabetul se poate „vindeca”!

Te îngrijorează ghilimelele, nu-i așa? Le-am folosit doar pentru că, în prezent, prediabetul nu este clasificat ca boală. Deci, se consideră că dacă nu e boală, nu ai „ce” să vindeci… Prediabetul este „o condiție metabolică”, așa cum am aflat de la Dr. Grigorina Mitrofan, Medic Specialist Diabet, nutriție și boli metabolice. Deci, prima veste bună este că dacă ești printre persoanele care au dezvoltat această condiție metabolică nu ești bolnav! Vestea neplăcută, însă, e că trebuie să intervii cât mai curând asupra stilului tău de viață. Totul depinde de tine!

De ceva timp observi că acumulezi kilograme în plus? La început ai pus întreaga situație pe seama stresului, apoi ai început să-ți schimbi garderoba. Oprește-te! Nu trebuie să-ți schimbi hainele, ci stilul de viață! Nu investi într-un dressing nou, ci pregătește-te pentru cea mai uimitoare investiție: în tine!

„Dacă ești în prediabet, nu simți absolut nimic. Nu te doare nimic, nu apar simptome, pacientul este aparent sănătos”, ne explică Dna Dr. Grigorina Mitrofan. „De cele mai multe ori, prediabetul este precedat de creșterea ponderală. Nu nepărat bruscă sau cu valori mari – s-a constatat o creștere în greutate cu între 5-7 până 10% din greutatea de până atunci a persoanei. Un alt factor este scăderea producției de insulină – factor genetic, din păcate”.

Dacă ai citit până aici, te-ai regăsit și crezi că ar putea fi și despre tine, primul pas ar fi să faci analizele de sânge. Cele obișnuite, recomandate de medicul de familie. Oricum, analizele de sânge ar trebui să fie un obicei anual, indiferent de vârstă. „Valorile glicemiei ar trebui să fie verificate anual, indiferent de vârstă. Persoanele cu factori de risc și cu vârsta de peste 30 de ani ar trebui să verifice și valorile hemoglobinei glicozicate măcar o dată la 3 ani, iar după vârsta de 45 de ani, acestă analiză ar trebui să devină anuală”, explică medicul.

Grigorina Mitrofan, Medic specialist Diabet, nutriţie şi boli metabolice

Dacă valorile glicemiei sunt între 110-125 mg/dl sunt motive de îngrijorare. Adică, dacă rezultatele de pe buletinul de analize sunt încercuite cel mai adesea cu un chenar, nu trebuie să te panichezi, dar nici să te relaxezi. „De cele mai multe ori, când pacienții constată că rezultatele sunt cu puțin peste valoarea normală, ignoră situația. Pentru a fi identificat prediabetul, se poate realiza hemoglobina glicată, iar valorile între 5,7% și 6,4% indică prezența acestuia. De asemenea dacă se efectuează un test de toleranță orală la glucoză, iar valoarea glicemiei la 2 ore este între 140 și 199 mg/dl, de asemenea avem un motiv de îngrijorare”, explică medicul care atrage atenția și asupra unor factori de risc: rudă de gradul I cu diabet de tip 2, suprapondere sau obezitate, diabet gestațional. „Adipozitatea este și ea un factor de risc – adică dacă țesutul adipos este dispus în jurul abdomenului riscul este mai mare decât dacă e dispus în jurul șoldurilor”.  

Deci, dacă ai citit până aici probabil că ești aproape de a face programarea pentru analize. Cu rezultatele analizelor, te vei îndrepta către medicul de familie. Sau, dacă vrei să economisești timp și vezi valori încercuite după cum ți-am scris mai sus, te poți adresa direct unui medic specialist în Diabet, nutriție și boli metabolice.

În sistemul privat, programările se realizează destul de repede, astfel încât nu va trece mult timp până când vei ajunge în cabinetul Dr. Grigorina Mitrofan sau al unuia dintre colegii săi. Acolo, după consultarea rezultatelor analizelor de sânge, ți se vor adresa întrebări despre stilul de viață – mișcare, obiceiuri alimentare, odihnă, hidratare.  

Primul obiectiv pe care îl vei seta împreună cu medicul tău este scăderea ponderală. Adică medicul te va ajuta să slăbești. Însă această scădere în greutate trebuie supravegheată de un profesionist, nu încercată prin tot felul de rețete „după ureche”. Din acest punct înainte nu te mai bazezi pe „rețete-minune” în tot felul de pași, din programe comerciale de pe Facebook, Instagram și TikTok. În plus, trebuie să știi că ai timp. Nu îți seta obiective mari și termene scurte! „Cele mai multe studii arată că o scădere ponderală între 5 și 10% face ca lucrurile să revină la normal, adică glicemia să revină la normal”, ne explică medicul care adaugă că „odată ce persoana revine la normal, greutatea trebuie să fie monitorizată periodic pentru că rămâne un risc latent care poate recidiva, dacă persoana devine neatentă la stilul de viață”.

Greutatea optimă se obține prin regim alimentar. Studiile intervenționale sunt asupra stilului de viață. Cu alte cuvinte, nu este relevantă „o cură de slăbire”, ci repoziționarea în raport cu TINE, cu CE și CÂND mănânci.

Stilul de viață al unei persoane cu prediabet include alimentație sănătoasă cu reducerea aportului caloric. „Contează mult mișcarea și e important să învățăm să facem măcar acele 30 de minute de mișcare pe zi. Dacă pacientul poate face și exerciții sportive de rezistență e cu atât mai bine”, explică medicul. „Studiile au arătat că susținerea greutății este realizată mai bine atunci când se intervine și farmacologic, în cazurile în care este nevoie. La momentul actual există un medicament aprobat pentru scăderea ponderală, un medicament testat și pentru persoanele cu prediabet. Este o noutate în domeniu. Studiul a fost bine controlat – deci, ca să ajungem la rezultatele respective avem nevoie să creăm contextul și condițiile din studiu – grijă la ce mâncăm, la cum ne mișcăm. Reușita e un cumul: educația medicală și administrarea medicamentului”, completează Dr. Grigorina Mitrofan. „Medicamentul se eliberează doar cu prescripție medicală, dar nu este decontat de stat. Substanța este liraglutida și forma de administrare este de injecție subcutanată, care se face o dată pe zi în doze crescânde. Medicamentul acționează în special la nivel cerebral – induce sațietatea și pacientul mănâncă mai puțin. Pentru administare este nevoie să fiți evaluat de medicul specialist deoarece sunt anumite condiții în care acesta este contraindicat”. Deci NU încercați acasă administrarea, fără supraveghere medicală!

Schimbarea stilului de viață începe de la lista de cumpărături. Persoana dispusă să învețe să mănânce sănătos este atentă la etichete și la modul în care combină alimentele.

După primul consult medical, pacientul este informat despre planul de tratament. Dr. Grigorina Mitrofan recomandă un program de două luni, cu întâlniri săptămânale cu medicul specialist. „În două luni nu avem o ținta de scadere ponderală vizibilă estetic. Ne uitam, mai degrabă, la un ritm. Poți scădea vizibil în greutate în 6 luni, sau chiar un an. Programul pe care îl recomand comprimă informații și suport medical specializat în aceste 8 săptămâni, tocmai pentru ca persoana să învețe în mod practic tot ce are de făcut pentru a scăderea și menținerea greutății”.

Oamenii au nevoie de rezultate pe care să le constate cât mai repede. În acest sens, Dr. Grigorina Mitrofan spune că întâlnirile de suport pot fi individuale, dar și de grup. „În clinica în care lucrez ne propunem să oferim un pachet de educație pacienților noștri. După două luni, persoana va ști cum să își mențină greutatea. Aceste întâlniri pot fi individuale, dar și de grup. Ne propunem ca Vascularte să fie prima clinică din București care să dezvolte programe organizate pe grupe de persoane cu prediabet. După cele două luni intensive, persoanele pot reveni lunar la control – atunci intervine partea individuală a programului”.

„Din punct de vedere medcial, ne propunem ca pacientul să scadă în greutate chiar și 5%. E puțin, atât de puțin! 5% pentru o persoană care are 80 de kilograme înseamnă doar 4 kilograme. Minus 4 kilograme în 6 luni nu înseamnă un efort imposibil pentru pacient. Chiar și minus 10 kilograme în 6 luni e un rezultat nu foarte greu de obținut. Iar pentru organism e ca o eliberare. Eliberăm organismul de cel mai mare stres – acest țesut adipos. În studii nu este important timpul de scădere în greutate. Graba nu este relevantă. Relevantă este menținerea”, concluzionează medicul.

Dacă ne-ai urmărit până aici, înseamnă că deja ai făcut primele schimbări în lista de cumpărături. Și, înainte de a uita sau a amâna vizita la medic, te rog fă acest exercițiu. Mergi la cumpărături și ia două bidoane de apă de 5 litri. Cu câte un bidon în fiecare mână încearcă să mergi câțiva metri. Vei obosi și te vei revolta. E ceea ce simte organismul tău, zilnic, e greutatea pe care o cari cu tine pretutindeni dacă ai cu 10 kilograme peste valoarea normală.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed