x


 • EUR
  4.5841
  USD
  3.9032
 • 20° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  6 km/h
  Umiditate

  50%
  Presiune

  34203 hPa
string(7) "markets"

Predicția șocantă Saxo adeverită: argintul a crescut cu 33% în 2016

Una dintre binecunoscutele predictii şocante ale Saxo Bank, făcute de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, spunea ca argintul ar putea creste cu 33% in 2016, iar acest lucru s-a adeverit. La finalul lui 2015, Hansen scria: "Argintul s-ar putea elibera din sclavia aurului şi ar putea creşte cu 33%".

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 08.07.2016, 5:33 | Actualizat: 08.07.2016, 5:33

Cea mai mare creştere de două zile a argintului din 2011 încoace a ridicat câteva întrebări legate de sustenabilitatea redresării actuale şi de factorii care au determinat-o.

 

Evenimentele macro-economice care au fost scoase în evidenţă cu câteva ocazii în ultimele luni continuă să atragă cererea pentru metale preţioase din partea retail-ului, a fondurilor de investiţii şi a fondurilor speculative.

 

Poziţiile speculative deţinute de fondurile speculative atât în aur, cât şi în argint au ajuns la niveluri record, în timp ce cererea pentru produse tranzacţionate la bursă, mai ales pentru cele în aur, a continuat să crească aproape de la o zi la alta.

 

Redresarea de jos în sus de 13% de vineri până luni în cazul argintului ar putea reprezenta un vârf pe termen scurt în piaţă, nu în ultimul rând luând în considerare redresarea observată deja de 44% de la începutul anului până la zi. Luni, în timpul redresării din Asia, câteva niveluri de stop importante au fost atinse pe argintul Comex ceea ce ar putea indica faptul că multe poziţii short au fost eliminate.

 

Argintul caută să-şi consolideze puternicele câştiguri post-Brexit. Zona cheie de susţinere între 19.14$ şi 18.67$.

 

Nu a fost o coincidenţă faptul că vârful de luni a avut loc în orele de tranzacţionare din Asia. Când vine vorba de tranzacţionarea mărfurilor, sesiunea asiatică a fost deseori în trecut o perioadă de linişte cu acţiune limitată de piaţă.

 

Emergenţa locurilor de tranzacţionare a mărfurilor în China, însă, a schimbat echilibrul pe piaţă. În aprilie, o creştere bruscă a cererii pentru contracte futures pe oţel de armături şi minereu de fier din partea traderilor chinezi de zi a determinat o creştere importantă a volumelor zilnice.

 

 

Pe măsură ce pieţele au devenit din ce în ce mai haotice, reglementatorii au intervenit şi au crescut valoarea garanţiei necesară pentru a tranzacţiona şi pentru a deţine o poziţie. Acest lucru a dus la un colaps în activitate, iar preţul minereului de fier şi al oţelului de armături a căzut cu 25% şi, respectiv, 33% înainte să se redreseze.

 

Mişcările din ultimele zile, în cazul argintului, seamănă cu ceea ce s-a întâmplat cu minereul de fier şi oţelul pentru armături. Ca urmare a votului Brexit, traderii din toată lumea, şi cei din China, şi-au îndreptat privirea din ce în ce mai mult asupra argintului.

 

În ultima săptămână, volumele au sărit la niveluri văzute doar în nebunia din aprilie. Ceea ce s-a întâmplat luni a fost că argintul a atins foarte rapid limita de sus, la 6% plafonul zilnic, ca reacţie la închiderea COMEX puternică de vineri. Acest lucru a determinat un efect pozitiv de creştere la argintul Comex care a trecut prin câteva niveluri importante de stop înainte să se retragă după ce a atins un maxim pe ultimii doi ani la peste 21$.

 

Faptul că volumul tranzacţionat creşte în timp ce dobânzile deschise scad este un indiciu clar că traderii de zi au preluat controlul deocamdată. Atâta vreme cât acest lucru continuă, vom mai vedea probabil schimbări zilnice de preţ mai mari, iar sesiunea asiatică va vedea aproape numai asta.

 

Sesiunea asiatică de luni a atins un interval de tranzacţionare de 7,4% în timp ce, în restul zilei a fost doar 4% – sărbătoarea din SUA a redus activitatea pe parcursul sesiunii lor. Marţi, sesiunea asiatică a avut parte de un interval de tranzacţionare de 4,5% în timp ce sesiunea europeană avusese parte de mai puţin de jumătate.

 

Conduc aceste observaţii la avertismentul că argintul ar putea să treacă printr-un colaps similar cu cel al minereului de fier şi al oţelului de armătură? Nu este probabil cel mai scurt răspuns. Argintul este o marfă mult mai tranzacţionată global decât unele dintre celelalte contracte futures disponibile pentru tranzacţionare în prezent în China.

 

O mişcare importantă în argintul SHF poate atrage interesul opus din partea investitorilor care folosesc alte instrumente de argint, de la contractele futures pentru argintul COMEX la produse spot şi tranzacţionate la bursă.

 

Cea mai recentă creştere a declanşat un important val de atenţie, atât XAGUSD, cât şi XAUXAG atingând şi depăşind temporar nivelurile lor tehnice de extensie, iar tendinţa ascendentă viitoare depinde de susţinerea unei redresări continue a aurului.

 

Raportul XAUXAG a încheiat luni extensia mişcării din martie până în aprilie când raportul a atins temporar un minim în jur de 64.2. Având în vedere că media pe zece ani este la 60, argintul nu mai este la fel de ieftin precum era în martie când ajunsese la 84.

 

Pe această bază, cererea continuă pentru metale preţioase ar trebui să determine o continuare a supra-performanţei argintului, dar într-un ritm mult mai lent cu valoarea relativă întorcându-se gradual înapoi în linie cu mediile pe termen lung.

 

În timp ce aşteptările legate de dobânda din SUA sunt ajustate în creştere, iar dolarul continuă să se redreseze, aurul va avea o perioadă mai grea. Totuşi, creşterea scăzută, randamentele negative ale obligaţiunilor suverane, potenţialul de inflaţie care are o revenire rară şi riscurile evenimentelor viitoare ne fac să vedem actuala scădere ca pe o corecţie sănătoasă în tendinţa ascendentă stabilită.