Predoiu, avizat favorabil pentru funcția de ministru al Justiției: Lansez un îndemn procurorilor de a lupta cu corupția și crima organizată

Cătălin Predoiu, propunerea PNL pentru ministerul justiției, a declarat, miercuri, la audierile din Parlament, că lansează un îndemn procurorilor de a lupta cu corupția și crima organizată. ”România ocupă un loc rușinos privind traficul de persoane în Europa și acest lucru nu poate fi tolerat”, a declarat Predoiu.

”Le cer procurorilor să treacă serios la treabă. Dar ministrul justsiției face și propuneri de numire și revocare. Nu putem vedea cum interlopi își afișează public averea dobândită în mod ilicit”, a mai spus ministrul desemnat al justiției.

  • UPDATE 12.00 Cătălin Predoiu a primit, miercuri, aviz favorabil în toate cele șase comisii de specialitate, cei care au votat împotrivă fiind parlamentarii USR și AUR.

Redăm mai jos cele mai relevante declarații din audieri

  • Încrederea în justiția noastră a scăzut, fapt vizibil și în unele proceduri de extrădare. Magistratura în ansamblu este în într-o oarecare discordie, desființarea SIIJ este doar unul din exemple. Nu există un acord între diverse curente de gândire în magistratură. Avem restanțe în MCV pe care trebuie să le îndeplinim integral, dacă nu vrem să vedem în continuare blocat procesul de aderare la spațiul Schengen.
  • Desființarea secției amintite și legile justiției, avem o serie de obiective din PNRR cu termene foarte strânse. Aprobarea noii strategii de lupta anticorupție, modificările la codurile penale, am dat câteva exemple.
  • S-a format în ultimii ani și un nod al dezacordurilor asupra soluțiilor. Cu cât fiecare va trage mai tare de sforile acestui nod, se va strânge mai mult și va fi mai greu de dezlegat. Fiecare să slăbească sfoara de care ține, să lase de la el până când nodul slăbește.
  • Ministerul Justiției va desfășura maximum de diligențe pentru a găsi soluțiile optime. Dacă acest nod încă posibil de dezlegat va fi transformat într-unul gordian, nu voi evita să aplicam soluția consacrată pentru orice nod gordian: îl vom tăia cu sabia legiferării.
  • Una din principalele probleme ale sistemului este lipsa acută de personal: magistrați, grefieri. Cauzele ar fi multiple, destabilizarea sistemului din ultimii ani. Instabilitatea a generat plecări masive din sistem. O altă soluție este adoptarea legii transferurilor. Trebuie să găsim soluții pentru rămâneri în sistem, astfel ca pensia în plată să nu depășească salariul în plată.
  • Trebuie adopată cât mai repede legea privind personalul de specialitate. Problema resurselor, dacă nu se investighează profud fenomenul supra-aglomerării parchetelor și instanțelor cu dosare. Va trebui ca CSM să identifice o metodologie transparentă de evaluare a încărcăturii pe instanțe, precum și o hartă a instanțelor și parchetelor realistă și adaptată nevoilor țării.
  • Nu pot să nu menționez că există o altă problemă acută, dezordinea în aplicarea legilor legate de salarizare. S-a ajuns ca instanțele să aplice legislația care să acorde drepturi suplimentare magistraților și grefierilor. Soluția este intervenția legislativă. Soluția este să îndreptăm legea și să o facem de o manieră cu sistemul judiciar.
  • Legile justiției vor fi cheia de boltă pentru rezolvarea acestor chestiuni legate de statutul magistraților. Lansez un îndemn procurorilor de a lupta cu corupția și crima organizată. România ocupă un loc rușinos privind traficul de persoane în Europa și acest lucru nu poate fi tolerat. Le cer procurorilor să treacă serios la treabă. Dar ministrul justsiției face și propuneri de numire și revocare. Nu putem vedea cum interlopi își afișează public averea dobândită în mod ilicit.
  • Am menționat de câteva ori numele SIIJ, este o chestiune esențială. Este un măr al discordiei, opinia publică este divizată pe acest subiect. Unii se manifestăcu patimă într-o direcția sau alta, alții cu procese de intenții. Tot acest dialog denotă și o desconsiderare a independenței justiției.
  • Eu voi aborda acest subiect cu echilibru, în dialog cu sistemul judiciar. Este o vulnerabilitate, o piatră de moară, dar și o oportunitate. Soluția trebuie să vină din discuții cu magistrații astfel încât toată lumea să capete toate garanțiile pe care le caută. E un efort de făcut, eu vă invit să-l facem împreună. Nu aș pleca cu prejudecăți față de o parte sau cealaltă.
  • În ce privește procedurile de avize și numire. Atunci când am făcut propuneri, trei dintre ele au fost însoțite de o seri de argumente public exprimate de secția de procurori. M-am aplecat la vremea respectivă asupra acelor argumente și am adus contra-argumente. Nu am mai primit nici o replică și asta mi-a întărit convingerea că fac bine. Am propus procurori șefi în ciuda avizului negativ, doamna Kovesi este un astfel de caz. Am făcut bine, am făcut rău? Îmi asum ce am făcut.
  • În ce privește procedura, dvs ați urmat o procedură pe care eu am lansat-o cu un an înainte. Acea procedură respectă toate solicitările cerute de MCV.
  • În ce privește dezbaterea dintre CJUE din 18 iunie din 2021 și decizia CCR, cazul pe care l-ați semnalat este încă pendinte pe rolul CSM. Ar fi neelegant din partea mea să mă exprim aici, în loc să mă exprim acolo. Guvernul României și-a precizat poziția la CJUE inclusiv pe baza lucrărilor la minister în sensul prevalenței dreptului UE. Eu ca ministru de justiție nu pot să ies din poziția existentă în Guvernul României.

Predoiu, la ieșirea de la audieri:

  • Am subliniat faptul că ministrul justiției nu se amestecă în dosare. Așa cum v-am spus, nu am făcut o adresă precisă la un anumit procuror sau parchet. Criminalitatea a căpătat în anumite doemnii limite insuportabile de cetățeni, problema corupției nu este rezolvată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed