Predoiu, discuţii cu managerul de ţară al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi: Finanţările BM ne-au ajutat să realizăm zeci de obiective de infrastructură logistică pentru Justiţie

0

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi managerul de ţară al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, au avut, luni, o întâlnire de lucru pe tema stadiului proiectelor finanţate sau implementate de Banca Mondială în beneficiul sistemului judiciar din România.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Justiţiei, în ultimii ani, parteneriatul MJ – Banca Mondială s-a extins şi, în prezent, prin Direcţia pentru Implementarea Proiectelor Finanţate din Împrumuturi Externe, se derulează în paralel 2 programe cu Banca Mondială, de mare anvergură, finanţate prin 2 acorduri de împrumut ratificate prin lege:

– Programul de Îmbunătăţire a Serviciilor Judiciare (în valoare de 65 de milioane de euro, cu durata de implementare până în decembrie 2023), a cărui derulare nu întâmpină obstacole;

– Programul de regenerare urbană pentru proiectul de utilitate publică – “Cartierul pentru Justiţie”, cu o implementare secvenţială de 6-7 ani, considerat primul proiect postdecembrist de regenerare urbană, care are ca finalitate crearea condiţiilor optime de infrastructură pentru desfăşurarea activităţii a 23 de instituţii propuse spre includere (etapa de pregătire în valoare de 2,5 milioane USD, cu o nouă durată de implementare până în mai 2023, în paralel cu negocierea, din prezent, a acordării unui nou împrumut de o valoare considerabilă, apreciată, la acest moment al negocierii, la peste 400 mil. euro).

Conform MJ, la întâlnire a fost subliniată buna colaborare cu reprezentanţii Băncii Mondiale în implementarea acestor proiecte derulate la nivelul Ministerului Justiţiei, precum şi sprijinul constant acordat pentru realizarea obiectivelor propuse, fiind evidenţiate atât perspectivele de finalizare cu succes a demersurilor în curs, cât şi cele de extindere a colaborării în contextul implementării PNRR, în special în investiţiile ce vizează transformarea digitală a sistemului judiciar- componenta de asistenţă tehnică.

“Banca Mondială a fost şi rămâne un partener important pentru Ministerul Justiţiei. Finanţările BM ne-au ajutat să realizăm zeci de obiective de infrastructură logistică pentru Justiţie. Voi sprijini în continuare acest parteneriat, pe termen lung va fi cheie pentru unele domenii de capacitare a sistemului judiciar. Este importantă şi analiza „Functional Review” care se va încheia în acest an şi finanţarea „Cartierului pentru Justiţie”, un proiect de infrastructură imobiliară fără precedent după 1989, care se va încheia în 5-7 ani şi va furniza locaţii de lucru pentru 23 de instituţii din sistemul judiciar, de la MJ până la CSM, instanţe şi parchete, UNBR şamd. „Cartierul pentru Justiţie” este un proiect iniţiat de ministrul Cazanciuc, sprijinit constant de conducerile care s-au succedat la MJ şi pe care doresc să îl accelerăm. Vom menţine permanent legătura cu Banca Mondială pe aceste proiecte şi pe altele pe care sper să le demarăm pe termen mediu şi lung”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, citat în comunicat.