Premierul: Am preluat o parte din ideile Guvernului Privat, pe altele le evaluam (VIDEO)

In cele peste cinci luni de mandat, Guvernul Boc a preluat nu mai putin de opt propuneri formulate de catre mediul privat prin intermediul Guvernului Privat, proiect de brainstorming initiat de Business Standard, printre acestea numarandu-se masura eliminarii unor taxe si impozite parafiscale pana la 15 iunie, simplificarea legii achizitiilor publice, legea salarizarii unice, introducerea coplatii in sistemul medical si definirea pachetului minim de servicii medicale, ridicarea procentului de prefinantare in cazul proiectelor depuse pentru accesarea de fonduri europene si simplificarea procedurilor pentru acest tip de proiecte, respectiv neimpozitarea profitului reinvestit, masura pregatita pentru partea a doua a anului.

“Primele efecte pozitive ale masurilor exista. Am pastrat doua dintre angajamentele de la inceput, cota unica si TVA-ul. Spun, cu amaraciune, ca nimeni nu a apreciat acest lucru, cand toate tarile din jur au majorat aceste taxe. (…) In aceste vremuri dificile am facut ceea ce trebuie. Am evitat derapajele sociale, am mentinut un climat investitional, atat cat se poate”, si-a sintetizat in cateva cuvinte premierul Emil Boc bilantul primelor cinci luni de mandat in fruntea Cabinetului. Acesta a vorbit despre cresterea lichiditatii in piata, pentru firme, dupa incheierea acordului extern de finantare cu FMI si CE, dar si despre lansarea programului Prima Casa.

“Constat ca e o diferenta intre declaratiile si intentiile dvs. Noi judecam prin rezultate… Pierdeti prea mult timp cu dialogul social. Lucrurile trebuie facute. Daca avem de traversat o mlastina, nu intrebam broastele daca putem s-o facem”, i-a raspuns premierului, cu propriul bilant, bancherul de investitii Doru Lionachescu, managing partner la Capital Partners.

In replica, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a accentuat importanta dialogului social din ultima perioada, pentru pastrarea echilibrului social, in conditiile diminuarii salariilor si a somajului in crestere si a explicat ca intentioneaza sa accentueze dialogul in perioada urmatoare. “Urmarea dialogului social a fost pastrarea unui climat social stabil in conditiile ajustarilor salariale. Este foarte important ca partenerii sociali sa se asculte unii pe altii. Cine ar fi crezut ca vom putea pastra acest climat cat de cat stabil fara sa facem majorarile salariale promise? In perioada urmatoare intentionez sa accentuez dialogul social, pentru ca numai asa putem face sa fie mai usor acceptate si implementate masurile luate de Guvern”, a explicat Sarbu.

Ieri, premierul a subliniat in fata oamenilor de afaceri ca echipa pe care o conduce nu se va lasa tentata de capcanele unui an electoral.

“Am incredere ca, impreuna cu echipa guvernamentala, pe care o reprezint, nu vom ceda niciunei tentatii politicianiste sau populiste, pentru ca acest lucru ar fi cel mai daunator in acest moment pentru tara, nu vom tine cont de faptul ca este un an electoral si nu vom cadea in plasa pomenilor electorale de niciun fel”, a spus premierul. Acesta a fost insotit ieri la dezbaterile cu oamenii de afaceri de ministri- cheie precum Marian Sarbu, ministrul Muncii, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, respectiv Adriean Videanu, ministrul Economiei.

Boc a explicat ca, desi a fost o masura nepopulara si care a suparat mediul de afaceri, introducerea impozitului minim a fost obligatorie pentru evitarea majorarii TVA-ului sau a cotei unice de impozitare. Premierul a evitat sa precizeze daca aceasta masura este una temporara si daca va fi eliminata in 2010. Executivul nu pregateste in acest moment niciun act normativ privind introducerea altor taxe sau majorarea cotei unice si a TVA, iar impactul impozitului minim va fi evaluat in ultima parte a anului, a dat asigurari premierul. Emil Boc a precizat ca a preluat unele dintre masurile prezentate de patroni in documentul “Guvernului Privat”, iar altele le are in analiza. El a trecut in revista strategia energetica a Romaniei, care este in curs de evaluare, comandamentul pentru infrastructura, care functioneaza la nivelul Guvernului, legea parteneriatului public-privat, care intra astazi in prima lectura in Guvern, inceperea procesului de descentralizare, precum si facilitatile acordate angajatorilor la incadrarea somerilor, masuri care s-au regasit si printre cerintele mediului de business. O alta masura pentru urgentarea absorbtiei fondurilor europene a fost si majorarea prefinantarii de la 15% la 20%, Guvernul avand in vedere cresterea acestui procent pana la 30%.

Politica fiscala a Guvernului este principala necunoscuta pentru mediul de afaceri, care a atras atentia premierului Boc despre faptul ca, sub presiunea crizei, ar putea lua decizii pripite, dar care pot fi nefericite pentru economie.

“Stim ca ceea ce va cerem este dificil de realizat, dar noi ne-am facut auziti. Sa speram ca vom fi si ascultati”, a spus Sorin Mindrutescu, presedintele AmCham si seful subsidiarei locale a Oracle.

Oamenii de afaceri au cerut, in primul rand, identificarea prioritatilor pe care le are Romania in acest moment si stabilirea unor strategii pe baza acestor prioritati. “Trecem prin momente delicate in prezent, odata cu aceasta criza. Agricultura este o prioritate de 15 ani si acum suntem in acelasi stadiu, infrastructura – la fel. Cand va fi si IT-ul o prioritate?”, a explicat Sorin Mindrutescu, CEO Oracle si presedinte al Camerei de Comert Americane. El a precizat ca problema cea mai mare a mediului de afaceri, dar si a Guvernului este predictibilitatea, in conditiile in care cifrele se schimba in functie de condi- tiile economice.

Avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biris a explicat, totodata, ca modificarile la Codul Fiscal au fost facute doar pentru stoparea “hemoragiei fiscale”, iar acest lucru nu este in regula fata de cei care sunt bun-platnici. “Introducerea impozitului minim nu este altceva decat o declaratie de neputinta a Guvernului in colectarea impozitelor, iar acest lucru nu este in regula. Problema putea fi rezolvata altfel. In prezent, cred ca exista un blocaj mental din cauza crizei si ne este teama sa luam masuri mai drastice”, a spus Biris.

O alta sugestie facuta premierului a fost aceea de a-si lua in echipa un consultant din mediul de business care sa vina cu propuneri din economia reala.

Constantin Stroe, presedinte al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), a explicat ca dezvoltarea structurilor rutiere cel mai folosite trebuie sa se gaseasca pe agenda Guvernului la capitolul urgente, in conditiile in care Romania pierde investitii straine din cauza lipsei infrastructurii.

“Sunt unul dintre oamenii care a fost implicat in discutiile referitoare la venirea Mercedes-Benz in Romania. Va spun ca, daca am fi avut infrastructura, nu am fi pierdut investitia Mercedes”, a spus Stroe. El i-a cerut ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, prezent la dezbaterea “Guvernului Privat”, ca Executivul sa stabileasca lucrarile multianuale care se vor face si sa aloce si finantarea necesara. Stroe si-a exprimat insa ingrijorarea ca proiectele de infrastructura pe care Guvernul le-a anuntat nu vor fi terminate la timp.

“Nu sunt atat de naiv sa cred ca veti termina toate proiectele de infrastructura la care v-ati angajat. (…) Este inadmisibila situatia in care ne aflam! Ganditi-va ca zilnic la Dacia vin si pleaca 1.500 de camioane, iar din toamna va incepe productia si Ford la Craiova. (…) Trebuie deblocate si drumurile din vest”, i-a spus Stroe ministrului Berceanu. Radu Berceanu a explicat insa ca este un cerc vicios: statul nu are destui bani pentru a finanta lucrarile de infrastructura, dar nu se fac nici destule colectari din taxele de drum pentru aceste lucrari. Transportatorii, in schimb, nu platesc taxele de drum, pentru ca acestea sunt impracticabile, a concluzionat Berceanu.


Analiza primelor cinci luni de guvernare Emil Boc

Puncte slabe

  • lipsa de comunicare cu mediul de afaceri
  • dialog social excesiv
  • lipsa de predictibilitate fiscala
  • impozitul minim si cresterea CAS

Puncte tari

  • strategia energetica
  • inceperea procesului de descentralizare
  • legea parteneriatului public-privat
  • comandament interministerial pentru infrastructura

Amenintari

  • scaparea de sub control a cheltuielilor bugetare
  • adancirea deficitului bugetar
  • tergiversarea investitiilor in infrastructura

Oportunitati

  • neimpozitarea profitului reinvestit
  • mentinerea cotei unice
  • mentinerea TVA
  • cresterea lichiditatii in piata prin acordul incheiat cu FMI si CE

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed