x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(7) "general"

Premierul care a scăpat țara de coronavirus a câștigat CATEGORIC

Jacinda Ardern, premierul care a dus Noua Zeelandă prin două valuri ale epidemiei, a câștigat un nou mandat de prim ministru.

Autor: Mihai Voican | Sursa: DIGI24 | Publicat: 17.10.2020, 17:07

Jacinda Ardern a obţinut încă un mandat de prim-ministru al Noii Zeelande, după ce formaţiunea sa, Partidul Laburist, a câştigat alegerile parlamentare din această ţară, relatează Reuters şi dpa, preluate de Agerpres. Victoria îi permite partidului său să formeze guvernul de unul singur. Noua Zeelandă condusă de Jacinda Ardern a trecut prin două valuri ale epidemiei de coronavirus și a impus măsuri de restricție la cote foarte mici ale infectărilor, astfel că țara este printre cele mai puțin lovite de pandemia Covid-19.

 

Se caută om la biscuiți! Salariul este de 44.000 de euro

 

Rezultatele după numărarea a 98% din voturi arată că Partidul Laburist ar urma să deţină 64 dintre cele 120 de locuri în forul legislativ şi ar putea forma singur viitorul guvern.

Partidul Naţional (opoziţia de centru-dreapta) a obţinut doar 27% din sufragii, ceea ce înseamnă 35 de mandate parlamentare.

Niciun partid nu a obţinut o majoritate covârşitoare în Noua Zeelandă după introducerea actualului sistem parlamentar, în 1996.

 

Îngrijorare maximă! ARAFAT ne-a spus cât va dura valul doi!

 

Jacinda Ardern: „Este o perioadă plină de incertitudine şi nervozitate”

Jacinda Ardern s-a adresat la Auckland susţinătorilor săi în timp ce erau numărate ultimele voturi. „Acestea nu au fost nişte alegeri obişnuite; nu sunt timpuri obişnuite. Este o perioadă plină de incertitudine şi nervozitate şi suntem decişi să fim un antidot pentru asta”, a subliniat ea.

„Vom fi un partid care guvernează pentru fiecare neozeelandez”, s-a angajat Ardern, care le-a transmis simpatizanţilor partidului său că intenţionează să guverneze „în mod pozitiv şi cu optimism”, atitudine manifestată şi în campania electorală.

„Acum, mai mult ca oricând, este timpul să continuăm să lucrăm, să valorificăm oportunităţile aflate în faţa noastră”, a subliniat şefa executivului neozeelandez.

Lidera opoziției: „Ne vom întoarce”

Lidera Partidului Naţional, Judith Collins, a cărei formaţiune a înregistrat unul dintre cele mai slabe rezultate din ultimele decenii, a afirmat că partidul „a ştiut mereu” că aceste alegeri urmau să fie unele dificile.

„Partidul Naţional va ieşi din această înfrângere mai solid, mai disciplinat şi mai conectat. Ne vom întoarce”, a promis Collins.

Rezultatele finale oficiale ale scrutinului urmează să fie confirmate pe 6 noiembrie, întrucât voturile speciale – care includ voturile exprimate de cetăţenii neozeelandezi aflaţi în străinătate – nu au fost deocamdată numărate. În anul 2017, voturile speciale au reprezentat aproximativ 17% din voturile totale exprimate.

Referendum pentru eutanasie și consumul de canabis

Simultan cu scrutinul legislativ, alegătorii neozeelandezi au avut posibilitatea să se exprime prin referendum asupra a două subiecte importante: unul privind eutanasia şi celălalt referitor la reforma legii privind consumul de canabis.

Dacă alegătorii neozeelandezi vor fi de acord cu eutanasia, atunci rezultatul referendumului va fi transpus în lege în octombrie 2021.

În privinţa canabisului, rămâne la latitudinea guvernului să decidă dacă eventuala dezincriminare va fi introdusă în lege. Rezultatele oficiale ale celor două referendumuri vor fi anunţate la 30 octombrie.

Noua Zeelandă a trecut prin două valuri de coronavirus

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a anunţat la începutul lunii octombrie ridicarea restricţiilor dispuse la Auckland pentru a combate al doilea val epidemiologic, afirmând că ţara sa „a învins din nou virusul”.

Primul val de coronavirus a fost foarte probabil complet pus sub control la sfârşitul lunii mai în urma unei izolări stricte la nivel naţional. Iar arhipelagul a înregistrat apoi o remarcabilă serie de 102 zile fără contaminare locală.

Însă un nou focar epidemiologic a fost descoperit în august în cel mai mare oraş al ţării, ceea ce a determinat autorităţile să dispună pentru cei un milion şi jumătate de locuitori din Auckland noi măsuri de izolare, care au durat trei săptămâni, până la începutul lui septembrie.