Premierul Nicolae Ciucă, la semnarea primelor contracte pe managementul deşeurilor, prin PNRR: Discutăm de 565 de centre de colectare care au alocată suma de 590 de milioane de euro/ O soluţie gratuită de colectare a deşeurilor din gospodării – VIDEO

0

”Continuăm la sediul Guvernului activităţile prin care implementăm proiectele prin care ne asigurăm că putem să folosim la maxim şi eficient fondurile europene. Vorbim de 90 de miliarde de euro, din care 30 de miliarde prin PNRR”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că demersul de astăzi se încadrează în ceea ce înseamnă activităţile desfăşurate pentru folosirea banilor din PNRR, ”fonduri care au fost deja asigurate prin acel capitol de prefinanţare şi iată ne aflăm la câteva zile de sosirea în ţară a primei tranşe de bani care se cuvin, pe baza primei cerei de finanţare pe care Guvernul a înaintat-o la Bruxelles”.

”Facem demersurile necesare pentru ca, aşa cum ne-am angajat, până la sfârşitul lunii să putem să înaintăm şi cea de-a doua tranşă, astfel încât să beneficiem de bani cât mai coerenţi şi să putem să derulăm toate programele, aşa cum ne-am asumat, prin autorităţile de management, prin coordonatorii de reforme”, a afirmat şeful Executivului.

El a precizat că astăzi au fost semnate primele contracte de finanţare pentru protecţia mediului. ”Discutăm de 565 de centre de colectare care au alocată suma de 590 de milioane de euro”, a spus premierul, precizând că primarii au înţeles cât de important este acest demers şi cât de mult bine face comunităţilor pe care le conduc.

”Această infrastructură de colectare voluntară este practic una complementară la celelalte măsuri şi proiecte derulate prin Ministerul Mediului. Discutăm de o valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru colectarea de deşeuri şi de asemenea un plan foarte ambiţios pentru noi, prin care ne propunem ca, până în anul 2030 să nu mai ducem la centrele de colectare mai mult de 10 la sută din deşeurile urbane”, a mai declarat premierul.

Şeful Executivului a precizat că este convins de faptul că, prin intermediul autorităţilor şi prin acţiunea voluntară a fiecăruia dintre noi putem să îndeplinim acest obiectiv.

”Practic, prin această activitate reuşim să punem la dispoziţia cetăţenilor o soluţie gratuită de colectare a deşeurilor din gospodării, care nu sunt ridicate de operatorul de salubritate, şi aici discutăm de mobilier vechi, cauciucuri, deşeuri de echipamente electrice şi electrocasnice, baterii uzate, deşeuri rezultate din demolări şi sau construcţii”, a arătat Ciucă.

”Cred că este important ca în viitor să continuăm şi să ducem la bun sfârşit acest proiect iar pe măsură ce proiectul se apropie de final, să putem să identificăm soluţii pentru a acoperi cât mai mult din teritoriul ţării şi să avem această soluţie extinsă la nivelul autorităţilor publice”, a menţionat el.