Premierul norvegian regretă atacurile comise de Breivik, dar exclude o demisie

În faţa Parlamentului reunit la cererea sa în sesiune extraordinară, Jens Stoltenberg a răspuns criticilor aduse de o comisie independentă care a concluzionat că atentatul cu bombă de la Oslo ar fi putut fi evitat, iar autorul său arestat mai devreme, ceea ce ar fi redus numărul victimelor /77 de morţi/.

 

‘Grubbegata (strada pe care se află ministerele) ar fi trebuit închisă, însă nu a fost. Criminalul ar fi putut fi oprit mai devreme, însă nu a fost. O serie de măsuri de securitate ar fi trebuit puse în aplicare, iar acest lucru nu s-a întâmplat’, a recunoscut şeful guvernului norvegian.

 

‘Îmi pare rău’, a afirmat el, repetând afirmaţia deja rostită şi după atentat.

 

În raportul său publicat la 13 august, comisia independentă înfiinţată de guvern a criticat răspunsul autorităţilor la atentatul cu bombă şi atacul armat de pe insula Utoeya de la 22 iulie 2011 comise de Breivik. Ea a subliniat în special apatia, până la cel mai înalt nivel al statului, care a împiedicat interzicerea circulaţiei într-o anumită parte a acestei zone după cum fusese preconizat în 2004. Lacunele şi erorile scoase la iveală de cei 10 membri ai săi au costat fără îndoială numeroase vieţi.

 

Aflat sub presiune după publicarea raportului care i-a redus popularitatea de care s-a bucurat pentru răspunsul său la tragedie, Stoltenberg a exclus din nou o demisie, subliniind că responsabilitatea sa este de a pune aplicare recomandările comisiei.

 

Marţi, premierul Stoltenberg a anunţat de asemenea o serie de măsuri destinate să corecteze greşelile comise în trecut, inclusiv crearea unui centru de intervenţie a poliţiei la Oslo format din unitatea sa de elită, elicoptere şi echipe formate din câini.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed