x


  • EUR
    4.8586
    USD
    4.0908
string(16) "instant-articles"

Presa lui Voiculescu: pentru că dă 2% din buget la NATO, România va fi defavorizată în UE

Propaganda de la Kremlin în face loc în presa din România.

Autor: Mihai Voican | Sursa: NEWSWEEK | Publicat: 14.01.2020, 9:39

Narațiunile de propagandă ale Kremlinului își fac loc în presa de la București fără prea mare dificultate. Uneori, însă, temele anti-occidentale sunt aruncate pe piață în mod șiret, fiind folosite drept pretexte situații concrete reale, însă manipulate.

 

În ultima lună a lui 2019, de exemplu, unul din caii de bătaie ai discursului anti-occidental a fost summit-ul NATO de la Londra. Cum era de așteptat, Sputnik, publicație deținută de statul rus, a făcut festival: multe articole pe subiect au dezinformat și manipulat grosier, așa cum arată un raport de monitorizare al asociației LINX, care are în desfășurare un proiect de evaluare a discursului anti-occidental în spațiul public din România și Bulgaria.

 

Nici publicații locale, însă, precum Jurnalul deținut de familia Voiculescu, nu s-a dat în lături de la manipulări pe subiect. Făcute, ce-i drept, mimând logica și raportarea la context. Astfel, un text de opinie scris de unul din highlander-ii lui Dan Voiculescu, Dan Constantin, spune că “este foarte greu să fii în ambele căruțe – NATO și UE – și să poți alerga cu aceleași viteze impuse de conducătorii atelajelor. Un echilibru între înarmare și bunăstare pare greu de atins după dejunul de la Londra. Iohannis și-a asigurat locul la masă alături de Trump, cu bilet care ne costă câteva miliarde de euro, dar va fi așezat mai la coada mesei la Bruxelles, unde locurile se distribuie după alte criterii.”

 

Pe scurt, lasă să se înțeleagă Constantin, NATO ne sărăcește: nu doar că dăm prea mult pe armament, dar mai și pierdem bani de la Bruxelles.