Presa maghiară de opoziție: Viktor Orbán este modelul neofasciştilor români

Partidul neofascist numit Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) a organizat în Capitala României o conferinţă internaţională de două zile, oarecum misterioasă, scrie publicația maghiară de opoziție NÉPSZAVA, citată de Rador.

Citește mai jos articolul complet:

La conferinţa de două zile, intitulată „Primul forum european despre primatul consituţiilor naţionale asupra birocraţiei de la Bruxelles” negocierile s-au concentrat – potrivit anunţului extremei drepte româneşti – pe „valorile conservatoare din Uniunea Europeană”, dar a fost abordată şi decizia Comisei Europene prin care Executivul de la Bruxelles a respins acţiunea întreprinsă de Ungaria şi Polonia pentru anularea legislaţiei referitoare la Mecanismul european privind statul de drept.

Nu se ştie cine au fost participanţii conferinţei, deoarece organizatorii şi buletinele de ştiri au informat doar că au fost prezenţi parlamentari din 22 de ţări europene, precum şi europarlamentari şi specialişti, însă s-a aflat că politicienii neofasciști, de extremă dreapta sunt, fără excepție, de partea guvernului ungar și polonez în disputa purtată cu instituțiile Uniunii Europene cu privire la statul de drept, ba mai mult, aceştia au decis că vor convoca un grup de lucru în legătură cu decizia Comisiei Europene.

„Declaraţia de la Bucureşti” adoptată la această conferinţă prevede angajamentul participanţilor „faţă de o Europă privind spre viitor” în care drepturile omului şi libertăţile fundamentale sunt principalele valori, iar suveranitatea naţională, democraţia reală şi economia socială de piaţă sunt clauzele dezvoltării unei sociatăţi libere şi durabile”. De asemenena, ei promit că se vor opune cu fermitate „birocraţiei europene şi elitei politice false care şi-a pierdut legătura cu oamenii”.

Partidul de extremă dreapta, AUR, care a intrat în Parlamentul de la Bucureşti, în decembrie 2020, spre surpriza tuturor, azi este cea mai puternică formaţiune politică în România. Cu performanţele sale scandaloase anti-vaccinare şi anti-virus reuşeşte să crească susţinerea sa lună de lună, care, potrivit ultimelor sondaje, a ajuns la 25%.

Liderul AUR, George Simion, care a apărut în fruntea nucleului dur al suporterilor de fotbal din România, precum şi în atacul lansat împotriva maghiarilor care au participat la un moment de comemorare în cimitirul de la Valea Uzului, a lăudat de multe ori în mod public Guvernul de la Budapesta, personal pe Viktor Orbán, a cărui politică o consideră drept un exemplu. Simion caută cu disperare aliați pe scena internațională și încearcă să-și pună partidul pe paleta europeană.

Ultima dată a stat neinvitat la o întâlnire a partidelor de extremă dreapta din Europa, care a avut loc la Madrid, după care a postat fotografii înșelătoare ca și cum ar fi fost un participant. Simion şi AUR au fost prea mult chiar şi pentru gazda acestei întâlniri, partidul VOX, care nu este reticient faţă de ideile neonaziste, condus de Santiago Abascal, aşadar a fost invitat să păresească sala unde a avut loc această întâlnire.

Probabil că tânărul politician român de extremă dreapta nu a luat legătura nici cu Viktor Orbán, deşi înainte de întâlnirea de la Madrid a promis în mass-media că va avea negocieri şi cu premierul ungar. În același timp, admirația și solidaritatea lui Simion față de Viktor Orbán, care se confruntă cu Bruxelles-ul, nu a scăzut, așa cum rezultă şi din Declarația de la București.

În politica sa internă Simion l-ar urma și pe Viktor Orbán, care s-a dovedit a fi eficient în „acapararea” partidelor mai mici, însă deocamdată nu reuşit decât să „conducă” propriul său partid la marginea prăpastiei. George Simion a lansat necesitatea formării polului conservator din România, însă partidele mari se izolează de cooperarea cu AUR.

În rândul formaţiunilor aflate în afara Parlamentului poate avea succes tânărul și ambițiosul președinte de partid, dar numai dacă reușește să prevină scindarea AUR, care este destul de aproape de realitate. Simion a încercat să convingă mai multe partide extraparlamentare prin a promite fuziunea cu partidul său, printre care şi formaţiunea fostului şef de stat, Traian Băscescu, fost prieten român al lui Viktor Orbán. Simion ar construi viitorul prin încheierea unor alianţe cu partidele mici, obscure – anti-UE, anti-vaccinare, care nu sunt lipsite nici de suspiciunea de finanțare rusească – în timp ce celălalt copreşedinte al AUR, Claudiu Târziu, depune eforturi pentru a poziţiona partidul în centru.

Traducerea Rador: Rozália Gănciulescu / Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri