Preşedinta CE anunţă că luna viitoare la prezenta „noi idei pentru guvernanţa economică”, la nivelul Uniunii, în condiţiile în care se remarcă „o nouă realitate, aceea a creşterii datoriei publice”

În discursul ţinut miercuri în plenul Parlamentului European, preşedinta Comisiei Europene a făcut referire la progresele înregistrate de economia europeană după pandemia fără precedent, perioadă în care producţia economică a ajuns să depăşească în timp record nivelurile anterioare crizei.

„Am trecut prin cea mai profundă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial. Am realizat cea mai rapidă redresare de după expansiunea economică postbelică”, a spus Von der Leyen. 

Ea subliniază că acest lucru a fost posibil prin efortul comun al statelor europene. 

„Pentru a asigura viitorul copiilor noştri, trebuie să investim în sustenabilitate, dar şi să facem investiţii sustenabile. Trebuie să finanţăm tranziţia către o economie digitală, neutră din punct de vedere climatic. Trebuie însă, totodată, să recunoaştem că există o nouă realitate, aceea a creşterii datoriei publice. Avem nevoie de reguli ale politicii fiscal-bugetare care să permită efectuarea de investiţii strategice, protejând, în acelaşi timp, sustenabilitatea finanţelor publice. Avem nevoie de reguli care să ne ajute să facem faţă provocărilor acestui deceniu. În octombrie, vom prezenta noi idei pentru guvernanţa noastră economică”, afirmă preşedintele CE.

Aceasta a anunţat „câteva principii de bază” în acest sens. Astfel, conform lui Von der Leyen, statele membre ar trebui să dispună de mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte modalităţile de reducere a datoriei, ar trebui însă să existe mai multă responsabilitate cu privire la realizarea obiectivelor convenite, ar trebui să existe reguli mai simple, pe care să le poată urma toate statele membre.

De asemenea, ar trebui „să se deschidă calea pentru investiţii strategice şi să li se dea pieţelor financiare încrederea de care au nevoie”, însă pe lângă 1mai multă libertate în ceea ce priveşte investiţiile” ar fi nevoie şi de un control mai strict al progreselor înregistrate”, de un grad mai mare de implicare din partea statelor membre, potrivit oficialului european.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed