AcasăExternePreşedintele Chinei a vorbit cu Putin: Situația din Ucraina s-a schimbat dramatic

Preşedintele Chinei a vorbit cu Putin: Situația din Ucraina s-a schimbat dramatic

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avut o convorbire telefonică cu omologul rus, Vladimir Putin.

Cele două părți au făcut schimb de opinii cu privire la situația actuală din Ucraina, președintele Putin prezentând evenimentele din perspectiva istoriei problemei ucrainene, dar și situația operațiunilor militare speciale derulate de armata rusă în estul Ucrainei. Putin a susținut că Statele Unite și NATO au ignorat mult timp preocupările legitime de securitate ale Rusiei, nerespectând în mod repetat angajamentele luate și împingând permanent extinderea militară spre Est, provocând linia roșie strategică a Rusiei. Liderul de la Moscova a mai arătat că Rusia este dispusă să susțină negocieri la nivel înalt cu Ucraina.

Președintele Xi Jinping a subliniat că situația din estul Ucrainei s-a schimbat dramatic, provocând o mare îngrijorare în cadrul comunității internaționale. Poziția Chinei în chestiunea ucraineană este adoptată având în vedere situația reală. Este necesar să se renunțe la mentalitatea Războiului Rece, să se acorde importanță și să se respecte preocupările rezonabile de securitate ale tuturor țărilor, formându-se prin negocieri un mecanism european de securitate echilibrat, eficient și durabil.

China sprijină partea rusă și partea ucraineană în rezolvarea problemei, prin negocieri. Poziția de bază a Chinei privind respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, respectarea scopurilor și principiilor Cartei ONU, a fost consecventă.

China este dispusă să colaboreze cu toate părțile pentru a susține un concept comun, cuprinzător, cooperant și durabil de securitate, pentru a susține cu fermitate sistemul internațional având Organizația Națiunilor Unite în centru, dar și ordinea internațională bazată pe dreptul internațional.

SURSA: Radio China International

Ultimele Articole