Preşedintele CJ Buzău: A fost o abordare nefericită a Ministerului Dezvoltării care a trimis o circulară în care se spunea că angajamentele bugetare pentru PNDL s-au epuizat şi să se identifice surse proprii sau sistarea lucrărilor

„Anul ăsta bugetul e unul de supravieţuire dar, indiferent cât de mic sau de mare ar fi, noi cei aleşi trebuie să găsim soluţii ca lucrurile să meargă mai departe Vreau însă să trag un semnal de alarmă şi să aduc  linişte şi  în rândul constructorilor, pentru că au apărut anumite temeri printre constructori şi populaţie. Practic piaţa materialelor de construcţii a explodat  iar constructorii nu se mai pot încadra în normele de pe care au licitat. Pe de altă parte nici noi nu putem să depăşim anumite procente, cuantumul licitaţiei şi este aşa o neînţelegere. S-au făcut demersuri şi aşteptăm o soluţie la nivel naţional. Chiar dacă o să trebuiască să sacrificăm anumite activităţi, am găsit şi vom găsi soluţii să putem să plătim facturile celor care lucrează pe PNDL pentru Consiliul Judeţean. Dar gândiţi-vă că dacă noi am găsit nişte fonduri, sunt localităţi mult mai mici care nu au bugetul nostru şi efectiv nu au de unde plăti. E mare păcat că nu am învăţat nimic de la pandemia asta” a spus Petre Emanoil Neagu preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

Preşedintele CJ Buzău a explicat că dacă instituţia pe care o conduce va reuşi să găsească bani pentru plata facturilor la proiectele derulate prin PNDL, pe care să îi recupereze ulterior, sunt UAT-uri care nu au la dispoziţie sursele Consiliului Judeţean şi efectiv nu vor putea plăti facturile, iar acest lucru va genera arierate care vor fi greu de acoperit. De aceea preşedintele CJ este de părere că Ministerul Dezvoltării s-a grăbit transmiţând în teritoriu acea circulară prin care anunţă că nu mai sunt bani

„Avem PNDL, un program care funcţionează de mai multă vreme, unde atât CJ, cât şi alte unităţi administrativ-teritoriale mai mici sunt beneficiare ale programului. Cred că a fost o abordare nefericită a Ministerului Dezvoltării care a trimis o circulară în care se spunea că angajamentele bugetare s-au epuizat şi să se identifice surse proprii sau sistarea lucrărilor. Probabil că din grabă sau din alte motive a fost trimisă aşa în orb şi s-au creat probleme, atât noi, cei din administraţie, dar mai ales în rândul constructorilor care au venit şi au început să întrebe ce se va face. Este şi greu în situaţia asta,că dacă nu îi dai banii 2-3 luni îl poţi băga în faliment, iar lucrări de mare complexitate se sistează şi este dificil să le conservi. Eu zic că ar trebui mai mare aplecare şi atenţie  în decizia de guvernare pentru ca aceste lucruri pot afecta sute de mii sau milioane de cetăţeni şi chiar, în unele şantiere, siguranţa naţională, pentru că sunt lucrări la munte, pe anumite drumuri sau poduri şi cu ploile astea, dacă nu se iau măsurile astea minime, rişti să se întâmple lucruri care să necesite costuri mult mai mari”, a avertizat preşedintele CJ Buzău.

Premierul Florin Cîţu a declarat că au fost depuse proiecte de 7 miliarde de lei, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI). Reacţia vine în contextul unei întrebări despre un posibil PNDL 3, în valoare de 40 miliarde lei despre care a vorbit Ludovic Orban, pentru anul care vine.

„Nu mai facem PNDL. Acest program este cel prin care se vor finanţa drumuri, canalizare, gaze. Sunt programe care vor fi targetate exact acolo unde investiţiile au şi profitabilitate prin Compania Naţională de Investiţii. Mai sunt câteva modificări, dar investiţiile pe care le facem sunt investiţii profitabile, nu doar de dragul de a le face”, a explicat Florin Cîţu.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed