AcasăActualitatePreşedintele CJ Harghita a fost reţinut de DNA

Preşedintele CJ Harghita a fost reţinut de DNA

Aceasta a spus că detalii vor fi oferite în curând într-un comunicat de presă. Potrivit televiziunilor de ştiri, Borboly Csaba este acuzat de fapte de corupţie. 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Birtalan Jozsef, a spus că nu are cunoştinţă despre acest eveniment şi că nu l-a văzut pe Borboly Csaba de joia trecută.

‘Nu ştiu nimic despre acest lucru. Ştiu că unii colegi au fost chemaţi la DNA să dea declaraţii, dar altceva nu ştiu’, a spus Birtalan Jozsef.

 

Soţia preşedintelui CJ Harghita a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa Consiliului Judeţean Harghita, că soţul său a plecat luni dimineaţă, la ora 5.00, la sediul Serviciului Teritorial Mureş al DNA pentru a da o declaraţie şi că, în cursul după-amiezii, a primit un telefon de la acesta, care o anunţa că a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore pe motiv că, înainte de a semna, nu a verificat documentaţiile privind ordinele de plată pentru două drumuri judeţene în 2010.

Borboly Melinda, care a declarat că, în opinia ei, soţul său este nevinovat, a precizat că înaintea preşedintelui CJ au semnat directorul şi vicepreşedintele instituţiei, adăugând că nici nu intra în atribuţiile soţului său să verifice documentaţiile.

Ea a mai spus că atunci când a observat, după “un an sau doi”, că “ceva nu este în regulă” cu documentaţia, Borboly a sesizat organele de specialitate. Potrivit acesteia, DNA a considerat că această sesizare a preşedintelui CJ Harghita este “un denunţ calomnios” făcut de acesta.

“Nu-i doresc nimănui din ţara asta, nici persoană fizică, nici persoană juridică să treacă prin ce trec copiii şi prin ce trec eu acum. Nu cred că merită cineva din lumea asta să treacă prin această nedreptate care i se petrece. Un lucru ştiu că m-am săturat de politica în care toţi oamenii politici, preşedinţii sau baronii sunt etichetaţi ca nişte corupţi. A venit timpul să zicem că nu este aşa. Soţul meu este un om extraordinar, care toată viaţa lui a lucrat pentru comunitate. I se reproşează că de ce nu a verificat toate documentele în 2010. S-au făcut două finanţări pentru două drumuri judeţene. Când a observat că ceva nu este în regulă cu documentaţiile, a sesizat autorităţile şi ăsta este un punct de acuzare. DNA consideră că este un denunţ calomnios”, a declarat Melinda Borboly.

 Ea a mai spus că în ultimii cinci ani soţul său a fost ţinta mai multor denunţuri calomnioase şi că inclusiv ea şi cele două fete ale lor au primit sms-uri de ameninţare, însă şi-a sfătuit soţul să meargă înainte cu activitatea în fruntea administraţiei judeţene.

Borboly Melinda a declarat că în această seară va pleca la Târgu Mureş, unde se va sfătui cu avocatul soţului său, Sergiu Bogdan, adăugând că singurul lucru pe care îl doreşte este să-şi vadă soţul acasă lângă fetiţele lor.

 
Borboly Csaba, care este şi preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, deţine funcţia de preşedinte al CJ Harghita din anul 2008.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, declara, în august 2011, că este verificat de DNA pentru presupuse fapte de corupţie în urma unui denunţ făcut de “persoane răuvoitoare”, în legătură cu construcţia casei sale şi cu vânzarea supraevaluată a unui apartament.

Borboly Csaba, care este şi preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, deţine funcţia de preşedinte al CJ Harghita din anul 2008.

 

În august 2011, Borboly Csaba declara că este verificat de DNA pentru presupuse fapte de corupţie în urma unui denunţ făcut de “persoane răuvoitoare”, în legătură cu construcţia casei sale şi cu vânzarea supraevaluată a unui apartament.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, organiza, atunci, o conferinţă de presă la locuinţa sa din Miercurea Ciuc, întrucât imobilul era obiectul sesizării făcute la DNA, în care se reclama că el ar fi primit o parte din contravaloarea proiectului comandat pentru clădirile nou construite ale spitalului, din această sumă fiind realizată proiectarea casei din strada Denes Laszlo nr.11, respectiv o parte a lucrărilor de către firma de proiectare câştigătoare în cadrul procedurii de achiziţie.

În acelaşi denunţ, Borboly Csaba mai era acuzat că a vândut la un preţ mult mai mare un apartament pe care l-a deţinut în Miercurea Ciuc, pe strada Korosi Csoma Sandor, respectiv cu 50.000 de euro în loc de 20.000 de euro.

 Borboly Csaba preciza că acesta nu era primul denunţ “calomnios” la adresa sa şi că el făcea parte dintr-o lungă serie care dura de aproximativ un an.

Preşedintele CJ Harghita preciza că se prezentase la DNA Mureş, “la solicitarea chestorilor”, cu un dosar cuprinzând toate documentele justificative referitoare la terenul pe care a fost construită casa de pe strada Denes Laszlo din Miercurea Ciuc, la împrumutul bancar contractat în acest scop, la vânzarea apartamentului deţinut în localitate, precum şi cu toate documentele care să ateste provenienţa sumelor cheltuite.

El susţinea că proiectul casei sale a fost realizat în vara anului 2007, când încă nu era preşedinte de CJ, de către un fost coleg de şcoală, în vreme ce proiectarea clădirii spitalului a fost făcută în perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009.

Borboly adăuga că locuinţa, cu o suprafaţă de 128 de metri pătraţi, a fost ridicată “la roşu” dintr-un împrumut bancar şi că a fost finalizată şi mobilată din ipoteca preluată de bancă şi din banii rezultaţi în urma vânzării apartamentului său de pe Strada Korosi Csoma Sandor.

În ceea ce priveşte apartamentul, mobilat, preşedintele CJ Harghita spunea că acesta a fost evaluat de bancă la suma de 54.500 de euro şi a fost vândut în condiţii legale, cu suma de 50.000 de euro, părinţilor soţiei, prin contract de vânzare-cumpărare, banii fiind primiţi prin virament bancar, punând la dispoziţia presei documentele aferente acestor acţiuni.

DNA a decis atunci să claseze dosarul deschis pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pentru presupuse fapte de corupţie, considerând că denunţul a fost “nefondat”.

Scrisoarea oficială privind rezultatele anchetei DNA, iniţiată în urma unui denunţ privind presupuse fapte de corupţie care ar fi fost comise de Borboly Csaba în legătură cu construcţia casei sale şi cu vânzarea supraevaluată a unui apartament din Miercurea Ciuc, a ajuns, în septembrie 2011, la preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, acesta deschizând-o în prezenţa presei.

În iunie 2012, candidatul UDMR Borboly Csaba a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, cu 69,92 la sută.

Ultimele Articole