x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(7) "externe"

Președintele Comisiei Europene: Amnistia ar fi un pas înapoi

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că dacă o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea ar intra în vigoare, acest lucru ar însemna un pas înapoi pentru România.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 11.01.2019, 12:09

„Am vrut să reamintesc regulile europene. Este vorba de respectarea absolut necesară a  statului de drept. Am spus că Europa e făcută şi din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda o amnistie aşa cum preconizează unii din ţara dumneavoastră. Dacă aceasta ar intra în vigoare ar fi un pas înapoi”, a declarat Jean Claude Juncker, întrebat despre acest lucru.

 

„Statul de drept din România nu este negociabil şi această poziţie am reiterat-o de multe ori şi voi rămâne la această opinie. Discuţia pe legile justiţie şi pe coduri din România este o discuţie complicată care se poartă acum de doi ani deja şi sper să existe la toţi cei implicaţi înţelepciunea de a aduce această discuţie spre un final care este conform nu numai cu aşteptările mele, pe care le cunoaşteţi, şi este în conformitate cu aşteptările românilor, cu aşteptările exprimate de Comisia de la Veneţia şi GRECO. Noi nu putem în România să construim un sistem de justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme de justiţie din Europa şi mai mult cu noi, prin aderarea la Uniunea Europeană, ne-am dorit să fim parte a unui spaţiu de valori şi dorim să rămânem acolo”, a spus, la rândul său, președintele Klaus Iohannis.