Preşedintele Nokia recunoaşte erori în contractul lui Elop

0
Preşedintele Nokia recunoaşte erori în contractul lui Elop

Preşedintele Nokia, Risto Siilasmaa, a recunoscut că a indus în eroare opinia publică şi pe premierul ţării în legătură cu beneficiile care vor fi încasate de fostul CEO Stephen Elop, şi a spus că suma este atât de mare din cauza unui “accident” apărut în contractul acestuia.

Iniţial, Siilasmaa a încercat să calmeze nemulţumirea publică legată de mărimea sumei acordată lui Elop, beneficiile fiind în valoare de 18,8 milioane euro, afirmând că termenii sunt aproape similari cu cei obţinuţi de alţi foşti directori generali ai Nokia, relatează The Guardian.

 

 

El a fost însă nevoit să recunoască marţi că Elop va încasa cu 14,6 milioane de euro mai mult decât a obţinut directorul general precedent, Olli-Pekka Kallasvuo, în urmă cu trei ani.

Siilasmaa a declarat site-ului finlandez Helsingin Sanomat că un “accident” apărut în formularea contractului face ca Elop să încaseze uriaşa sumă.

 

 

“Este o situaţie foarte nefericită în acest caz, care provoacă multă emoţie”, a spus Siilasmaa.

 

 

Reprezentanţii Nokia au refuzat să comenteze suplimentar.

 

 

Potrivit datelor depuse la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), contractul lui Elop prevede ca acesta să încaseze 14,6 milioane de euro sub formă de acţiuni, pe lângă salariul pe 18 luni.

 

 

Predecesoprul său, Kallasvuo, a încasat doar 100.000 de acţiuni, în afară de salariul pe 18 luni.

Declaraţiile lui Siilasmaa ar putea reaprinde dezbaterile la nivel naţional legate de beneficiile lui Elop, declanşate după preluarea de către Microsoft a diviziei de telefoane mobile a Nokia, pentru 5,5 miliarde de euro.

 

 

Premierul finlandez Jyrki Katainen a criticat sâmbătă, într-o emisiune de televiziune, beneficiile obţinute de Elop, pe care le-a calificat drept “scandaloase”.

 

 

În cadrul contractului cu Microsoft, Elop a demisionat din funcţia de director general al Nokia, urmând să conducă divizia de telefoane mobile în cadrul grupului american. Înainte de a veni la conducerea Nokia, Elop a avut funcţia de vicepreşedinte al Microsoft, responsabil de divizia Office.

 

 

Elop este considerat drept principalul candidat la înlocuirea lui Steve Ballmer ca director general al Microsoft. Ballmer a anunţat în august că se va retrage din funcţie în termen de 12 luni.