Preşedintele PE: Se merge mult prea departe în politica de austeritate

0
10
Preşedintele PE: Se merge mult prea departe în politica de austeritate

‘La nivel naţional, s-a mers mult prea departe în politica de austeritate. Argumentul potrivit căruia o dată cu reducerea cheltuielilor publice revine încrederea investitorilor este total fals’, afirmă Schulz, într-un moment când disputa austeritate versus relansare se acutizează, pe fondul recesiunii şi şomajului în masă din Europa.

 

În opinia lui Martin Schulz, ‘nicio economie naţională nu se poate redresa fără o relansare economică prin investiţii strategice’, adaugă AFP, care preia interviul.

 

În ceea ce priveşte poziţia cancelarului german, care apăra austeritatea bugetară, Schulz consideră că ‘Angela Merkel nu poate fi acuzată că ar fi decis singură, în condiţiile în care sunt alţi 26 de lideri în jurul mesei’ la Consiliul European, Germania având ‘doar un vot’.

 

‘Singurul care a contrazis această abordare este Francois Hollande, care a cerut un pachet de creştere /economică/. Însă, unde au rămas aceste măsuri? Voi repeta această întrebare la 22 mai, în timpul viitorului summit al liderilor europeni’, a promis Schulz.

 

Referitor la proiectul european în ansamblul său, în contextul apropierii alegerilor europene din 2014, Schulz îi înţelege pe oamenii dezamăgiţi, dat fiind că UE ‘se află într-o stare lamentabilă’. ‘Astăzi, cetăţenii /europeni/ se află într-o stare de scepticism firesc: există ineficienţa UE, lipsa de transparenţă în decizii, o troică /de creditori/ ce impune anumite măsuri ţărilor’, a subliniat preşedintele Parlamentului European, lansând o dezbatere în legătură cu ‘responsabilitatea democratică’ a Băncii Centrale Europene /BCE/ şi a Fondului Monetar Internaţional /FMI/.

 

Întrebat dacă va fi candidatul socialiştilor la preşedinţia Comisiei Europene, Martin Schulz a declarat că un răspuns la această întrebare este prematur. ‘Însă, am luat notă că numele meu este menţionat adesea în acest sens, la fel ca şi cel al actualului preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso’, a spus Schulz pentru L’Echo.