AcasăEconomiePreţul aluminiului creşte la un vârf din 2008, aproape de recordul istoric,...

Preţul aluminiului creşte la un vârf din 2008, aproape de recordul istoric, în urma impunerii unei carantine anticovid în oraşul chinez Baise

Cursul aluminiului a crescut până la 3.236 de dolari tona marţi şi se apropia astfel de recordul istoric pe care l-a înregistrat în iulie 2008 – de 3.380,15 dolar tona.

”Creşterea preţului este cauzată, înainte de toate, de îngrijorări privind aprovizionarea”, declară AFP Daniel Briesemann, un analist de la Commerzbank.

Oraşul chinez Baise, cu 3,5 milioane de locuitori, se află în Guangxi, în sudul Chinei, şi a fost plasat în carantină după apaiţia unor cazuri de covid-19.

Începând de duminică, locuitorii oraşului nu mai pot să iasă din localitate, iar celor care locuiesc în zone ”cu risc” – în care s-au descoperit cazuri de covid-19 – li s-a interzis să-şi părăsească domiciliul, a anunţat primăria.

”Este de temut faptul că această carantină în oraş poate afecta transportul aluminiului, restrângând astfel şi mai mult oferta” pe o piaţă pe care oferta este deja limitată, afirmă Daniel Briesemann.

Guangxi este a treia regiune chineză în privinţa producţiei aluminiului, precizează brokeri de la Marex. iar 80% din capacitatea de producţie a regiunii se concentrează la Baise.

Potrivit Commerzbank, Baise avea o capacitate de producţie de aluminiu de 1,7 milioane de tone pe an.

Aceste restricţii intervin în contextul în care producţia în Europa a scăzut cu câteva sute de mii de tone, din cauza unor costuri energetice mari în prezent, precizează Daniel Briesemann. 

”În pofida unei oferte restrânse, cererea urmează să rămână robustă. Piaţa mondială a aluminiului urmează astfel să înregistreze un alt deficit enorm anul acesta”, dă el asigurări.

Pe piaţa metalelor de la Londra (LME), tona de aluminiu cu livrare în trei luni se tranzacţiona cu 3.214,00 de dolari către ora 15.00 GMT (17.00, ora României).

Ultimele Articole