Pretul graului va scadea in mai putin de un an cu 30%

Preturile graului sunt aproape prohibitive. De la inceputul anului, pretul graului a crescut cu 78 de procente. La Chicago, pretul graului cu livrare in luna decembrie a ajuns la 8,91 dolari (6,31 euro) per busel, dupa ce saptamana trecuta atinsese recordul istoric de 9,11 dolari (6,46 euro), fiind responsabil prin explozia preturilor alimentare pe care a determinat-o, de 2,4 procente din inflatia din Statele Unite.

In Europa, pretul graului cu livrare in noiembrie a ajuns la 285 de euro per tona, cea mai ridicata valoare inregistrata vreodata pe aceasta piata. Oficialii de la Bruxelles se tem ca aceasta va determina scumpiri nu doar in cazul painii, ci si al laptelui sau carnii, estimand o crestere a pretului carnii de vita cu sapte procente si a celei de porc cu 30 de procente, pana la finele anului.   

Cresterea preturilor la grau este determinata de doua lucruri. Pe de o parte, recoltele proaste, iar pe de alta, scaderea rezervelor. La sfarsitul lui august, cand faptul ca recoltele emisferei nordice erau drastic reduse in raport cu estimarile ca urmare a unei primaveri prea ploioase si a unei veri mult prea secetoase, sperantele se indreptau spre recoltele sudice.

Mentinerea unui pret acceptabil al graului ar fi posibila, considerau in acel moment analistii pietei, doar daca recoltele din Australia si Argentina, care asigura impreuna 23 de procente din exporturile internationale, vor fi aproape de estimari.

Vestile proaste au inceput, din nefericire, sa vina si dinspre sud. Australia, al saptelea producator de grau al lumii, potrivit datelor UN FAO, a anuntat ca estimeaza ca recolta de grau din aceasta vara va fi afectata de pierderi in proportie de 31 de procente. Pe piata internationala cererea este mare. Egiptul, Iordania, Japonia si Irakul vor cumpara impreuna 460.000 de tone metrice de grau. India va cumpara singura de peste zece ori mai mult, cinci milioane de tone metrice de grau, in parte pentru consumul imediat, in parte, pentru refacerea rezervelor strategice.

Cum anul 2007 vine dupa un an la fel de prost din punct de vedere al recoltelor, nu este deloc de mirare ca la nivel mondial rezervele de grau se afla, in acest moment, la cel mai scazut nivel din ultimii douazeci si sase de ani. Mai multi mari producatori, in special din emisfera nordica, au anuntat, in aceste conditii, reducerea exporturilor, pentru a acoperi necesarul pietei interne.

Cel mai relevant exemplu este, fara indoiala, Rusia, care ar putea ridica taxele de export pentru grau la 185 de dolari per tona metrica.
Insa, totul se va schimba radical in mai putin de sase luni.

Cultivatorii se pregatesc pentru un an 2008 cu cea mai bogata recolta din ultimii zece ani. “Preturile vor scadea cu 30 de procente, ajungand la sase dolari (4,25 de euro) per busel”, estimeaza James Gutman de la Goldman Sachs, ceea ce determina investitorii institutionali sa nu mai cumpere in acest moment.

“Sa cumpar astazi grau? In niciun caz!”, declara Jim Rogers, presedintele Beeland Industries Inc, una dintre cunoscutele cassandre ale pietei agricole din Statele Unite, cel care a prezis inca din 1999 actuala crestere a preturilor, justificand: “Preturile la grau vor urca vertiginos pana la finele anului! Nu imi place sa ma urc intr-un tren in plina viteza!”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed