Preţurile caselor dau semne de stabilizare. Cumpăraţi acum sau aşteptaţi?

Astfel, analiza arată că se poate vorbi de o stabilitate a preţurilor, mai ales dacă ne raportăm la perioada similară a anului 2010. Astfel, ȋn primele 10 luni din 2010, preţurile au scăzut chiar şi cu 12% la apartamentele cu două camere. Indiferent de numărul de camere, variaţia de preţ ȋn primele 10 luni ale anului 2011 este mult mai mică faţă de primele 10 luni ale lui 2010.

 

Preţurile cerute pentru garsoniere au scăzut ȋn 2011 cu 2%, iar ȋn 2010 cu 8%. În cazul apartamentelor de două camere, scăderea de preţ înregistrată anul acesta a fost de doar 3%, în timp ce în 2010 scăderea a fost de 12%. Aceeaşi tendinţă se observă şi ȋn cazul apartamentelor cu trei camere, pentru care proprietarii au cerut un preţ mai mic cu numai 1% ȋn 2011, faţă de 9% ȋn aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Ȋn octombrie 2011, preţul mediu solicitat de proprietari a fost de 36.578 euro, cu  7% mai puţin ȋn 12 luni şi cu 21% mai mic ȋn 24 de luni. Comparativ cu aceeaşi lună a anului 2008, preţurile cerute sunt mai mici cu 43%.  Acest tip de proprietate rămâne foarte căutată de tinerii aflaţi la prima casă, de oamenii vârstnici, dar şi de investitorii care fac achiziţii de garsoniere cu scopul de a le ȋnchiria, se mai arată în analiză.  Ȋn jur de 400-450 de garsoniere sunt scoase pe piaţă lunar, numărul fiind relativ constant.

 

Cele mai tranzacţionate locuinţe sunt apartamentele cu două camere, iar în fiecare lună sunt scoase pe piaţă aproximativ 1.000 de unităţi.Cererea manifestată pe acest segment de piaţă a pus presiune pe preţuri, iar valorile orbitează ȋn jurul celei impuse de programul Prima Casă. Ȋn octombrie 2011, preţul mediu a fost de 58.217 euro, cu 43% mai mic decât ȋn 2008, cu 16% mai mic decât ȋn 2009 şi cu doar 4% mai mic decât ȋn octombrie 2010.

 

„Deloc surprinzător, un număr din ce ȋn ce mai mare de apartamente cu suprafeţe mari ȋncep să fie scoase pe piaţă. Incertitudinea cu privire la preţul ȋntreţinerii şi zvonurile privind creşterea impozitelor pe proprietăţi ȋi face pe unii să ia ȋn calcul o relocare la suprafeţe mai mici. Totodată, proprietăţile mari sunt mai dificil de ȋnchiriat decât garsonierele sau apartamentele de două camere. Ȋn consecinţă, logic ar fi ca preţurile să scadă abrupt. Totuşi, cotaţiile de preţuri se menţin la un nivel relativ constant, scăderile fiind de numai 8% la 3 camere şi 9% la 4 camere ȋn ultimele 12 luni”, potrivit analizei citate.

 

 

Deşi preţurile au rezistat, ȋn ciuda tuturor aşteptărilor, este posibil oricând ca situaţia să se schimbe, mai spune analiza. Unul dintre scenarii ar fi ca preţurile să ȋnceapă din nou să scadă vertiginos din cauza condiţiilor restrictive de creditare şi a situaţiei economice. Dar tot din aceleaşi motive, orice potenţial cumpărător de locuinţă este pus ȋn faţa unei adevărate dileme: „Cumpăr acum, la orice preţ? Sau să aştept, dar risc pe viitor să nu mai obţin finanţare?”.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed