AcasăEconomiePreţurile petrolului au crescut joi cu 2%, după o informaţie privind o...

Preţurile petrolului au crescut joi cu 2%, după o informaţie privind o întâlnire între Rusia şi Arabia Saudită care a calmat pieţele

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,61 dolari, sau cu 2,2%, la 75,30 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,53 dolari, sau cu 2,3%, la 69,14 dolari pe baril.

La începutul şedinţei de joi, ambele contracte au scăzut cu peste 1 dolar pe baril, până aproape de minimele din ultimele 15 luni.

Miercuri, a treia zi consecutivă de scăderi, ţiţeiul american a scăzut sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată după 20 decembrie 2021.

Presa de stat saudită a informat că ministrul Energiei din ţară, prinţul Abdulaziz bin Salman, şi vicepremierul rus Alexander Novak s-au întâlnit în capitala saudită, pentru a discuta eforturile grupului OPEC+ de a menţine echilibrul pieţei.

Preţurile petrolului au fost, de asemenea, susţinute de o redresare mai largă a pieţelor financiare, după ce Credit Suisse a primit un colac de salvare din partea autorităţilor de reglementare elveţiene, iar secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, i-a asigurat pe parlamentari că sistemul bancar din SUA rămâne solid.

Dolarul american a scăzut joi, făcând petrolul denominat în dolari mai ieftin pentru deţinătorii de valute străine şi stimulând cererea.

Atât OPEC, cât şi Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) au prognozat o cerere mai puternică de petrol săptămâna aceasta, dar preocupările privind supraoferta continuă să apese piaţa.

AIE a declarat că stocurile comerciale de petrol din ţările dezvoltate OCDE au atins un nivel maxim al ultimelor 18 luni, în timp ce producţia de petrol rusă s-a menţinut în februarie aproape de nivelurile înregistrate înainte de război în Ucraina, în ciuda sancţiunilor impuse exporturilor sale pe mare. 

 

Ultimele Articole