AcasăEconomiePreţurile petrolului au crescut marţi cu peste 2%, de la cele mai...

Preţurile petrolului au crescut marţi cu peste 2%, de la cele mai scăzute niveluri atinse în ultimele nouă luni

Preţurile au fost susţinute, de asemenea, de aşteptările analiştilor cu privire la posibile reduceri ale livrărilor din partea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi Aliaţilor acesteia (OPEC+), care se întrunesc pe 5 octombrie pentru a stabili politica de producţie.

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 1,92 dolari, sau cu 2,3%, la 85,98 dolari pe baril. Luni, a scăzut până la 83,65 dolari, cel mai scăzut nivel atins din ianuarie.

Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,68 dolari, sau cu 2,2%, la 78,39 dolari pe baril.

Preţurile petrolului au crescut după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie, pentru petrolul Brent apropiindu-se în martie de maximul istoric de 147 de dolari.

Recent, preţurile petrolului au fost influenţate negativ de îngrijorările legate de recesiune, ratele mari ale dobânzilor şi puterea dolarului.

”În prezent, petrolul se află sub influenţa forţelor financiare”, a spus Tamas Varga, de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.

„Între timp, creşterile precum cea din această dimineaţă, provocată de uraganul Ian în Golful SUA, sunt privite ca fenomene temporare”.

Dolarul s-a retras marţi de la maximul din ultimii 20 de ani, ceea ce a susţinut şi preţurile petrolulului. Un dolar puternic face ţiţeiul mai scump pentru cumpărătorii care folosesc alte valute.

Reducerile livrărilor au oferit, de asemenea, sprijin. BP şi Chevron au declarat luni că au oprit producţia la platformele offshore din Golful Mexic, odată cu apropierea uraganului Ian.

Într-o notă, Jim Ritterbusch, de la Ritterbusch and Associates, a declarat că întreruperile pot oferi doar o amânare momentană pentru preţul petrolului. ”Întreruperile se pot dovedi scurte”, a spus Ritterbusch, adăugând că Golful Mexic reprezintă ”doar aproximativ 15% din producţia totală din SUA în această epocă de şist”, aşa că efectul ”este susceptibil să fie minim”.

Scăderea preţului petrolului a provocat speculaţii că OPEC+ ar putea interveni. Ministrul Petrolului din Irak a declarat luni că grupul monitorizează preţurile şi nu vrea o creştere bruscă sau un colaps.

”Doar o reducere a producţiei de către OPEC+ poate rupe impulsul negativ pe termen scurt”, au spus Giovanni Staunovo şi Wayne Gordon, de la banca elveţiană UBS.

 

Ultimele Articole