Preţurile petrolului au crescut vineri cu circa 3%

Preţurile au crescut în ultima săptămână după ce Statele Unite şi aliaţii au sancţionat Rusia în urma invaziei sale în Ucraina.

Vânzările de petrol din Rusia au fost perturbate, furnizorii neputând plasa comenzi chiar dacă oferă reduceri masive comparativ cu ţiţeiul Brent.

Preţul petroluluiBrent a închis la cel mai ridicat nivel din iunie 2014, iar petrolul WTI la cel mai ridicat nivel din mai 2011.

În timpul săptămânii, cotaţia petrolului Brent a crescut în timpul tranzacţiilor la cel mai ridicat nivel din mai 2012, iar WTI la cel mai ridicat nivel din septembrie 2008.

Preţurile au crescut după ce trupele ruse au capturat cea mai mare centrală nucleară din Europa. Un incendiu într-o clădire auxiliară a fost stins şi oficialii au spus că instalaţia este acum în siguranţă.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut vineri cu 3,36 dolari, sau cu 3,0%, la 113,82 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,43 dolari, sau cu 3,2%, la 111,10 dolari pe baril.

”Iranul susţine că va putea creşte rapid producţia, dar potenţialele întreruperi ale aprovizionării ruseşti sunt un şoc prea mare pentru pieţele energetice”, a declarat Edward Moya, analist senior de piaţă la OANDA.

Rusia exportă aproximativ 4 până la 5 milioane de barili de ţiţei în fiecare zi, mai mult decât oricare altă ţară în afară de Arabia Saudită.

Cumpărătorii au plătit scump pentru alte sortimente de petrol, evitând ofertele ruseşti.

Vineri, Shell a cumpărat un transport de petrol rusesc cu o reducere de peste 28 de dolari faţă de petrolul Brent, un semnal care arată cât de afectată este piaţa rusă în acest moment.

Preţurile ţiţeiului urmează să înregistreze cele mai puternice câştiguri săptămânale de la jumătatea anului 2020, indicele de referinţă din SUA fiind în creştere cu peste 21% şi petrolul Brent cu 16%.

Discuţiile indirecte dintre Iran şi Statele Unite privind relansarea acordului nuclear cu Teheranul din 2015 sunt aproape de a ajunge la un acord, a declarat vineri şefa delegaţiei britanice, în timp ce ea şi colegii ei francezi şi germani s-au întors acasă pentru a informa miniştrii.

Joi, preţurile au oscilat într-un interval de 10 dolari, dar au scăzut pentru prima dată în patru sesiuni, în timp ce investitorii s-au concentrat pe relansarea acordului cu Iranul, care ar putea creşte exporturile de petrol iranian cu până la 1 milion de barili pe zi (bpd).

Totuşi, ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian a declarat vineri că ”graba” Occidentului de a ajunge la un acord nuclear ”nu poate împiedica respectarea liniilor roşii ale Iranului”, inclusiv a garanţiilor economice.

Susţinând, de asemenea, preţurile petrolului în această săptămână, National Oil din Libia a oprit temporar exporturile din patru porturi din cauza vremii nefavorabile, a anunţat joi compania.

Libia, membră a OPEC, a produs aproximativ 1,2 milioane de barili de ţiţei pe zi în 2021, potrivit datelor energetice din SUA.

Mai cantităţi de petrol vor fi adăugate dintr-o eliberare coordonată a 60 de milioane de barili de rezerve de petrol de către naţiunile dezvoltate. Japonia a declarat vineri că intenţionează să elibereze 7,5 milioane de barili de petrol din rezervele sale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed