Preţurile petrolului au scăzut marţi cu circa 10 dolari pe baril, din cauza temerilor legate de o posibilă recesiune globală

Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a scăzut cu 10,77 dolari, sau cu 9,5%, la 102,73 dolari pe baril, până la ora 15:43 GMT (18:43 ora României).

Preţul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 9,30 dolari, sau cu 8,6%, la 99,13 dolari pe baril, de la închiderea de vineri. Luni nu au avut loc tranzacţii cu petrolul WTI din cauza unei sărbători în SUA.

”Piaţa devine strânsă, dar totuşi preţurile scad şi singura modalitate prin care poţi explica este frica de recesiune pentru fiecare activ de risc”, a declarat Robert Yawger, director pentru contracte futures pentru energie la Mizuho, ​​în New York.

Contractele futures pentru petrol au scăzut odată cu bursele de acţiuni, care servesc adesea ca indicator al cererii pentru ţiţei, investitorii fiind îngrijoraţi de posibilitatea unei recesiuni economice, în timp ce băncile centrale din întreaga lume iau măsuri agresive pentru a limita inflaţia.

În zona euro, datele au arătat că creşterea activităţilor de afaceri a încetinit şi mai mult luna trecută, indicatorii de perspectivă sugerând că regiunea ar putea intra în declin în acest trimestru, consumatorii fiind reticenţi să cheltuiască din cauza costului ridicat al vieţii.

Şi în Coreea de Sud inflaţia a atins în iunie un maxim al ultimilor aproape 24 de ani, contribuind la îngrijorările legate de încetinirea creşterii economice şi a cererii de petrol.

Preocupările privind aprovizionarea persistă, acestea ridicând iniţial coootaţiile petrolului WTI şi Brent, , din cauza potenţialei perturbări a producţiei în Norvegia, unde lucrătorii exploatărilor offshore au început o grevă.

Este aşteaptat ca greva din Norvergia să reducă producţia de petrol şi gaze cu 89.000 de barili echivalent petrol pe zi (bepd), din care producţia de gaze reprezintă 27.500 de barili pe zi, a declarat producătorul norvegian Equinor (EQNR.OL).

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a crescut preţul ţiţeiului pentru cumpărătorii asiatici aferent lunii august, la niveluri record, pe fondul ofertei strânse şi a cererii ridicate.

Între timp, fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat că o propunere din partea Japoniei, de a limita preţul petrolului rusesc la aproximativ jumătate din nivelul actual, ar însemna mai puţin petrol pe piaţă şi ar putea împinge preţurile la peste 300-400 de dolari pe baril.

Liderii G7 au convenit săptămâna trecută să exploreze fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale preţurilor de import pentru combustibilii fosili ruşi, inclusiv petrol, în încercarea de a limita resursele pentru finanţarea ”operaţiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed