AcasăEconomiePreţurile petrolului au stagnat vineri, dar au încheiat prima săptămână a noului...

Preţurile petrolului au stagnat vineri, dar au încheiat prima săptămână a noului an în scădere cu 8%

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,2%, la 78,51 de dolari pe baril, în timp ce preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) din SUA a urcat cu 0,1%, la 73,77 dolari pe baril.

Pe ansamblul săptămânii, ambele contracte au coborât cu peste 8%, în contextul în care pieţele energiei au început anul 2023 cu cel mai mare declin la început de an după 2016. În cele trei săptămâni anterioare preţurile petrolului au crescut cu circa 13%.

”Piaţa petrolului ar putea să-şi recapete un oarecare calm, în urma băii de sânge de la începutul acestei săptămâni, dar potenţialul de creştere rămâne limitat, cel puţin pe termen scurt. Perspectivele economice sunt întunecate”, a spus analistul PVM Stephen Brennock.

Dolarul american a crescut, în urma datelor privind creşterea solidă a numărului de locuri de muncă în SUA, în decembrie, investitorii anticipând că inflaţia va încetini, iar Rezerva Federală nu va mai trebui să crească agresiv dobânzile.

Dolarul mai slab creşte cererea de petrol, pentru că mărfurile denominate în monedă americană devin mai ieftine pentru deţinătorii altor monede.

 

Ultimele Articole