x


  • EUR
    4.8582
    USD
    4.0972
string(4) "news"

Prima abatere: IERTARE de amendă la încălcarea a zeci de legi

Legea prevenției a apărut în Monitorul Oficial cu doar câteva zile înainte de trecerea în noul an și a intrat în vigoare pe 17 ianuarie 2018, însă abia de luni se aplică efectiv, odată cu apariția contravențiilor acoperite de aceasta, informează avocatnet.ro.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.02.2018, 7:21

Conform Legii prevenirii nr. 270/2017, care era cunoscută în stadiul de proiect ca Legea prevenției, Guvernul trebuia să adopte, prin hotărâre, lista contravențiilor pentru care se va aplica prevenirea până la data de 15 ianuarie 2018.

Însă Executivul a făcut-o abia pe 25 ianuarie 2018, cu zece zile întârziere, iar aceasta a apărut în Monitor abia astăzi (vezi fișierul anexat articolului). Concret, lista contravențiilor acoperite de prevenție este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 33/3018 privind stabilirea contravențiilor care intră sub incidența Legii prevenirii nr. 270/2017, precum și a modelului planului de remediere.

Hotărârea se aplică de la momentul apariției sale, astfel că putem spune că Legea prevenției se poate aplica efectiv abia de azi înainte.

Legea prevenirii a intrat în vigoare la data de 17 ianuarie 2018, astfel că până ieri, în lipsa listei contravențiilor acoperite de ea, documentul se aplica doar pe hârtie.

Inițial, Legea nr. 270/2017 conținea, în forma sa de proiect, o listă cu numeroase amenzi pentru care urma să se aplice prevenirea. Însă parlamentarii au decis s-o scoată și să lase Guvernul s-o stabilească prin hotărâre, ca să fie mai ușor de actualizat pe viitor.

Prevenirea face referire la faptul că firmele vor fi iertate la prima abatere, o dată la trei ani, pentru anumite fapte de natură contravențională. Acestea vor avea o perioadă determinată pentru a-și îndrepta greșelile, iar dacă se vor conforma, vor scăpa de amenzi.

Lista faptelor la care se aplică legea prevenției se găsește în documentul atașat.