“Prima Casă” i-a scos la târg pe românii cu buget de peste 50.000 de euro

Cererea masivă, circa 5.000 de persoane au venit, în medie, la târgul de la Palatul Copiilor din Bucureşti, s-a întâlnit cu o ofertă de peste 7.000 de locuinţe, în condiţiile în care patru din cinci locuinţe aveau preţuri afişate sub 60.000 de euro, la cât se ridică plafonul maxim de garanţie acordat de stat. “Megaoferta”, “Promoţia anului”, iată doar două dintre asalturile disperate ale dezvoltatorilor care au venit la târg cu oferte bine adaptate unei economii în criză de cash, cel mai mare succes în rândul vizitatorilor înregistrându-l ofertele de tipul casă doar cu buletinul, unde nu este nevoie de adeverinţă de salariu sau carte de muncă, predarea unei maşini second-hand, ca avans pentru casă. Un alt dezvoltator este gata de oferte personalizate, construind case după bugetul cumpăratorilor. Un sondaj Business Standard, derulat printre 23 de vizitatori la târgul de imobiliare, indică faptul că mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi au venit să cumpere case.

De altfel, după primele contacte, unii dintre aceştia au ajuns direct pe şantiere, pentru vizionare. Mai mult de trei sferturi dintre cei prezenţi la târg sunt dispuşi să platească peste 50.000 de euro pentru o locuinţă. În opinia celor chestionaţi, programul “Prima Casă” ar trebui să fie valabil numai în cazul locuinţelor noi, nu şi al celor vechi, dobânzile oferite de bancheri să fie mai mici, să se majoreze plafonul de garanţii oferit de stat, iar venitul eligibil să fie mai mic.

Interesul pentru achiziţie este puternic; ieri, au venit la târg inclusiv studenţii, care, alături de părinţi, vor deveni coplătitori ai creditelor. George
Nedelcu, un student de 21 de ani, este interesat de un apartament cu două camere, de maximum 50.000 euro. “Lucrez în telecomunicaţii, iar venitul meu lunar este de 1.500 lei. Evident, mă vor ajuta părinţii pentru a-mi putea permite această locuinţă”, a precizat Nedelcu. Acesta, precum şi alte şapte persoane intervievate, s-a declarat încântat de oferta “casa cu buletinul”, prin care plata se face direct la dezvoltatori, pe o perioadă determinată şi cu rată lunară fixă.

Cei 23 de intervievaţi Business Standard sunt interesaţi să achiziţioneze apartamente de două, trei şi patru camere, cu preţuri cuprinse între 30.000 şi 100.000 de euro. “Mă interesează să cumpăr un apartament de patru camere, de maximum 100.000 euro, de preferat în cartierul Berceni. Venitul meu lunar este de 7.000 lei, iar pe lângă credit, intenţionez să mă împrumut şi de la rude pentru a acoperi întreaga sumă”, a explicat Simona Tameş (22 de ani), inspector Protecţia Muncii. Totodată, Cătălin Simion (27 de ani), un alt potenţial cumpărător, s-a declarat interesat de ofertele pentru case construite în afara Bucureştiului. “Caut o casă în afara Capitalei. Până acum, am o ofertă de 49.000 euro pentru o casă, de la un proprietar. Însă ofertele de la târg depăşesc 60.000 de euro, motiv pentru care mi se par supraevaluate”, a declarat Simion, specialist în IT. De cealaltă parte a mesei, oferta a fost reprezentată de 43 de dezvoltatori, patru agenţii imobiliare, şapte bănci şi brokeri de credite şi-au prezentat ofertele special gândite pentru acest program.

În primele două zile, expozanţii au semnat 110 antecontracte. “Cred că, până la închiderea târgului, o să se ajungă la un număr de 210 antecontracte, în condiţiile în care la târgul precedent s-au semnat circa 100 de contracte. Majoritatea oamenilor sunt interesaţi de garsoniere şi de apartamente cu două camere, accesibile prin programul «Prima Casă»”, a declarat pentru Business Standard Sorin Săraru, managing partner Project Events, organizatorul evenimentului.

La standul ansamblului Hope City, ce urmează a fi construit în Berceni, unde un banner mare te anunţă că îţi poţi achiziţiona prima casă doar cu buletinul, lumea s-a adunat ca la circ. Toţi pun întrebări, iar vânzătorii sunt agitaţi. “Am exclus cărţile de muncă şi adeverinţele de salariu, pentru că nu ne interesează de unde provin banii. În cazul în care clientul nu îşi plăteşte timp de trei luni rata, locuinţa va fi preluată de dezvoltator, plus 20% din valoarea imobilului drept penalizare”, informează Denisa Bărbulescu, reprezentantul de vânzări al Hope City. Astfel, pentru a achiziţiona o casă doar cu buletinul, trebuie să ai un avans de 5% (minimum 2.400 de euro) din valoarea apartamentului, iar restul sumei se plăteşte în rate egale, direct la dezvoltator, cu o dobândă fixă de 3,8%, pe parcursul a 30 de ani. Antecontractul se semnează la notariat şi tot aici se desface în caz de neplată. Preţul unei garsoniere în cadrul Hope City este de 46.200 euro, al unui apartament cu două camere – 73.800 de euro, iar al unuia cu trei camere – 99.000 de euro.

Echipele de vânzări ale dezvoltatorilor au lucrat în cele trei zile de târg în ture şi, chiar dacă majoritatea vizitatorilor s-au interesat în principal de condiţiile programului guvernamental, vânzătorii sunt încrezători cu privire la contractele ce urmează a fi încheiate după acest târg. “Am făcut cinci rezervări, în primele două zile, pentru proiectele Swiss Cottage şi Evocasa Optima. Am avut câte şase vânzători la stand şi am avut vizionări pe şantier până la ora 21.00”, a explicat Nicu Dinu, sales manager în cadrul Adama. Pe listele companiei s-au înscris aproximativ 500 de potenţiali clienţi, iar reprezentanţii companiei speră să încheie contracte cu 20-30% dintre aceştia. “Nu ştiu câţi dintre cei interesaţi sunt şi pregătiţi să cumpere, dar este clar că ofertele de pe piaţă au devenit mai atractive acum, faţă de târgurile trecute”, a spus Dinu.
Compania Sălaj Rezidenţial, dezvoltatorul ansamblului de vile Poiana Florilor din Sectorul 5 al Capitalei, oferă clienţilor posbilitatea de a achita avansul necesar achiziţiei unei case cu propria maşină sau cu o altă locuinţă pe care o au în proprietate. “Am semnat deja trei precontracte în care s-a plătit ca avans cu maşina. Avem un BMW Seria 3, evaluat la 10.000 de euro, şi alte maşini a căror valoare este cuprinsă între 10.000 şi 30.000 de euro. Preţul este stabilit în funcţie de numărul de kilometri şi de anul fabricaţiei. Avem experienţă şi pe partea de vânzări de autoturisme, aşa că nu ne facem probleme că nu vom avea ce face cu maşinile”, a declarat Teodor Mihăilescu, proprietarul proiectului. Până acum, compania a adunat circa 400 de potenţiali clienţi, dintre care 50 sunt hotărâţi să cumpere în următoarea perioadă. Poiana Florilor va cuprinde în primă fază 60 de vile, construite pe sistemul clasic, şi va dispune până la final de 100 de unităţi. Compania construieşte la preţ de cost, respectiv 400 euro/mp.

Compania Impact, unul dintre primii dezvoltatori care au venit cu variante alternative de vânzare a locuinţelor, a lansat o nouă ofertă, prin care clienţii îşi pot dimensiona locuinţa în funcţie de banii de care dispun. Preţul minim pentru un astfel de apartament din cadrul proiectului Greenfield este de 57.221 euro, cu TVA şi locul de parcare incluse.

Şi vânzătorii ansamblului Confort City, dezvoltat de fraţii Negoiţă, au strâns peste 500 de contacte în primele două zile şi se aşteaptă ca luna aceasta să vândă 30-40 de locuinţe prin “Prima Casă”. “Oamenii se uită la apartamentele cu două camere fiindcă nu au bani de avans pentru cele care depăşesc limita garantată de stat. Peste 90% sunt interesaţi de programul statului”, a subliniat Bogdan Bălaşa, junior account manager în cadrul Domus Stil.

Ca urmare a impulsului dat în piaţă de “Prima Casă”, unii dezvoltatori au devenit optimişti şi văd redresarea acestui sector acum. “Am observat că, în ultima perioadă, dezvoltatorii au început să producă apartamente apropiate de 60.000 euro, dar încă nu sunt multe produse care să se întâlnească însă cu programul «Prima Casă». Este îmbucurător că oamenii sunt interesaţi de program şi chiar se fac tranzacţii. Este clar că există o presiune a cererii din zona segmentului de 60.000 euro. Cred că dezvoltatorii vor veni în perioada următoare cu mai multe produse atractive. Companiile care au produse de acest fel acum sunt favorizate. Apartamentele noi care se încadrează în acest program vor fi vânate, deoarece oamenii îşi fac un calcul simplu. Dacă văd că rata se apropie de chirie şi te poţi muta imediat, i-ai convins. Acum este perioada cea mai bună pentru a intra în program, pentru că, odată ce încep să se înteţească tranzacţiile, preţurile vor creşte. Mă aştept la o revenire a pieţei, semnalele date de «Prima Casă» fiind pozitive”, spune Antonio Zărnescu, director comercial dezvoltator Gea Prasa.


Târg

 • Dintre cele peste 7.000 de locuinţe prezentate la târg, 80% au afişat preţuri sub 60.000 de euro, iar în primele două zile expozanţii au semnat 110 antecontracte.

Bilanţ

 • În trei zile s-au semnat 210 antecontracte, acesta fiind cel mai mare număr de intenţii de cumpărare exprimate de la începutul anului la un târg imobiliar

Ce oferă dezvoltatorii prin “Prima Casă”

 • Total locuinţe: 7.000
 • Preţ sub 60.000 de euro: 80% din ofertă
 • Condiţii:
 • maşină, în loc de avans pentru casă
 • casă cu buletinul – avans 5%, rate egale pe 30 de ani, la o dobândă de 3,8% direct de la dezvoltator
 • casă după buget – posibilitatea dimensionării locuinţei după disponibilitatea financiară a clientului, minimum 57.221 de euro
 • Cea mai ieftină garsonieră: 26.000 de euro, în Militari
 • Cel mai ieftin apartament cu două camere: 42.000 de euro
 • Cel mai ieftin apartament cu trei camere: 69.800 de euro, în Berceni
 • Cea mai ieftină vilă: 44.000 de euro, în Tărtăşeşti

Piaţa, despre “Prima Casă”

 • Puncte forte
 • Oferte variate
 • Garanţia statului
 • Dobânzi mici
 • Avans mic
 • Condiţii bune la creditare
 • Nu există limită de vârstă
 • Modificări propuse
 • Dobânzi mai mici
 • Mai multe bănci în program
 • Venit minim eligibil mai scăzut
 • Programul să se adreseze doar locuinţelor noi
 • Limita maximă garantată să fie peste 60.000 de euro
 • Variante de finanţare şi pentru diferenţa aferentă locuinţelor mai scumpe de 60.000 de euro
 • Mai multă informare

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed