Prima statistică oficială: cu cât au scăzut preţurile la case

Scăderile de preţuri au fost observate şi pe segmentul apartamentelor, unde acestea s-au redus în primele trei luni cu 3.8 faţă de anul 2009, iar în casul caselor, preţurile au înregistrat o scădere mai mare, de 4.3%. Cea mai mare scădere a apartamentelor, de 5,7% a fost înregistrată în Capitală, în timp ce în restul ţării apartamentele s-au ieftinit cu 1,6%. În ceea ce priveşte casele individuale, cele din mediul urban s-au ieftinit cu 4,33%, iar cele din mediul rural cu 4,26%.

Indicele lansat de INS măsoară evoluţia trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale comparativ cu anul de referinţă 2009. Colectarea datelor de la birourile notariale a început cu luna ianuarie 2009 şi a fost realizată de către INS cu sprijinul camerelor teritoriale ale notarilor publici.

Ce spun specialiştii

„Scăderea de 3,9 % anunţată de INS este corectă, e bună. Eu cred că e posibil ca preţurile locuinţelor să scadă anul acesta lejer cu 15 – 20%, iar în unele cazuri să depăşească pragul de 30%. S-a terminat cu piaţa imobiliară şi sfaturile pentru cumpărator. Eu le recomand să stea cu ochii pe executarile silite anunţate de bănci”, a declarat pentru Money.ro, Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania crede că această scădere este o variaţie în parametri normali. „E greu de spus ce se poate întâmpla. Piaţa imobiliară românească este atipică. Dacă anumite lucruri sunt îndeplinite, atunci ne putem aştepta la o scădere de 15% a preţurilor anul acesta. Creşterea TVA nu va afecta piaţa locuinţelor vechi, ci pe cei care vând apartamente noi. Preţurile locuinţelor noi pot înregistra o scădere dacă vor exista dezvoltatori care să lanseze proiecte la preţuri competiţionale”, a declarat Ilie pentru Money.ro

Cum se calculează

Obiectivul indicelui lansat de INS este de a măsura evoluţia trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale faţă de anul 2009 (anul de începere al anchetei) şi nu cel de a calcula preţul mediu pe metru pătrat sau o valoare medie per tranzacţie în funcţie de numărul de camere sau suprafaţa utilă.

Datele folosite de INS au fost colectate pe baza unui chestionar electronic cu o periodicitate lunară. „Variabila colectată prin ancheta preţurilor proprietăţilor rezidenţiale face referire la valoarea per tranzacţie (contract de vanzare-cumparare) autentificată de către notarii publici”, se arată în comuniatul INS.

Indicele este un indice agregat de tip Laspeyres, care presupune măsurarea evoluţiei preţurilor în perioada curentă faţă de o perioadă de bază (2009) pentru clădiri de tip apartament, clădiri individuale şi total proprietăţi rezidenţiale. Metoda de estimare folosită este metoda ‘hedonică’, care are la bază o funcţie de regresie prin care se măsoară corelaţia dintre variabila dependentă (preţul tranzacţiei) şi caracteristicile reprezentative pentru formarea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed